petak, 3. veljače 2012.

Trudnoća po tjednima - DRUGI TRIMESTAR (16-27 tjedan)

Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 16. tjedan
stucanje-beba
S 16. tjednom započinje drugo tromjesečje trudnoće.

Buduća majka
Tijekom 16. tjedna nastavlja se daljnji rast maternice, koja se sada uzdiže nekih 2 poprečna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vrijeme maternica sadrži i već 250 ml plodove tekućine.
U ovo vrijeme mliječne žlijezde započinju proizvodnju što dovodi do otjecanja i osjetljivosti dojki. Zbog povećanog dotoka krvi u dojke, kao i intenzivnog razvitka alveola dolazi do značajnog povećanja dojki, a nerijetko se vide izražene vene, kao i sitne kvržice oko areole koje se označavaju kao Montgomeryjeve kvržice.

Ukoliko trudnica nije stigla obaviti kombinirani probir u 1. trimestru trudnoće ili rezultati ovog probira nisu jednoznačni, postoji mogućnost obavljanja biokemijskih testova u 2. trimestru, ali je njihova preciznost u procjeni rizika Downovog sindroma značajno manja. Ovi testovi obuhvaćaju dvostruki probir (double test), trostuki probir (triple test) i četverostruki probir (quadruple test), pri čemu se ovaj posljednji ne obavlja u našoj zemlji. Testovi probira u 2. trimestru su poprilično nesigurni: od 1.000 ispitanih žena, abnormalni rezultat se dobije u 50 žena - dok se zapravo samo u jedne do dvije od njih nalazi i zbilja bolestan plod. Određivanjem AFP može se ustanoviti da li postoji sumnja na defekt neuralne cijevi (spina bifida, anencephalia, omphalocoela).
Dvostruki i trostruki probir omogućuju usporedbu određenih biokemijskih parametara u krvi trudnice (estriol i free-ßhCG kod double testa, odnosno estriol, ß-hCG i alfa-fetoprotein kod triple testa) i njene starosti sa standardnim krivuljama i na taj način procjenu individualnog rizika za Downov sindrom. Točnost samog testa se procjenjuje na 60 - 70%. Test se izvodi uobičajeno između 15.-18. tjedna trudnoće.
Amniocenteza (punkcija trbušne stijenke i aspiracija plodne vode) je jedini apsolutno sigurni test kada je u pitanju otkrivanje Downovog sindroma. Pod ultrazvučnom kontrolom se ulazi finom iglom u amnionsku šupljinu i uzima 10 - 20 ml plodne tekućine iz koje se zatim izoliraju i kultiviraju fetalne stanice, te određuje njihov genetski kod. Rizik spontanog pobačaja nakon provedenog zahvata iznosi 1%, što odgovara riziku izvođenja biopsije korionskih resica u 1. trimestru.
Prije nego što se odlučite za provođenje prenatalne dijagnostike razmislite što za vas osobno znači imati bolesno dijete, odnosno koje posljedice nose pozitivni testovi sa sobom za vas osobno.

Vaša beba
Napreduje razvitak mišića i kostiju vaše bebe. Osobito napreduje razvitak finije muskulature lica, tako da vaša beba može žmirkati, otvarati usta ili se mrštiti i uspraviti glavu. Napreduje odlaganje kalcija u kosti. Nastavlja se intenzivni razvitak spolnih žljezda: ukoliko se radi o ženskom fetusu jajnici bebe sada sadrže oko 5 milijuna jajnih stanica. Ovaj broj će još neko vrijeme rasti, a potom nastupa njihovo atrezija, tako da se djevojčica rađa sa samo nekih 2 milijuna jajnih stanica.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 14 - 16 cm, a teška 80 - 120 g.

Savjet
Različita su mišljenja i stavovi ginekologa glede sporta, kao i sportskih aktivnosti u trudnoći. Stav starije generacije ginekologa da sport općenito jača mišićno dno zdjelice i time otežava porod nije sasvim za odbaciti - pogotovo ako se radi o profesionalnom bavljenju sportovima kao što su jahanje ili jedrenje. Umjerene sportske aktivnosti, posebice tipa plivanja, laganog vježbanja i hodanja ne samo da su dozvoljene, nego se i veoma preporučuju tijekom trudnoće. Plivanje učvršćuje mišiće i povećava snagu. Vježbanjem i hodanjem se poboljšavaju cirkulacija i probava. Ostale vrste sportova također su dozvoljene u umjerenim granicama - pri tome prvenstveno mislite na vaše zadovoljstvo, a ne na rezultat!
Ipak, kada su u pitanju bilo kakve komplikacije u trudnoći, prije svega kod kardiovaskularnih oboljenja, diabetesa u trudnoći, upravo preležene infekcije, ako se radi o višestrukoj trudnoći ili pobačajima i preranim porodima u ranijim trudnoćama - oprez!
Općenite preporuke:
•             Ukoliko ste zdravi i nemate problema u trudnoći, dopuštene su sportske aktivnosti, sve dok vam one čine zadovoljstvo i pri tome se dobro osjećate. Pri tome vaš puls ne bi smio prelaziti 130 bps (udaraca/minuti).
•             Posebice se preporučuju plivanje, hodanje i lagane gimnastičke vježbe.
•             Kod plivanja temperatura vode ne bi smjela biti ispod 20°C niti prelaziti 35°C.
•             Ako se radi o težim sportskim disciplinama kao što su trčanje, veslanje, vožnja bicikla i skijanje morali biste paziti da vaš angažman ostane daleko ispod vaših granica.
•             Sportske aktivnosti koje znatnije opterećuju zglobove (judo, rukomet) ili su povezane s jakim potresanjem tijela ili opasnosti od pada (skijanje, klizanje, jahanje, tenis) trebali biste izbjegavati tijekom cijelog trajanja trudnoće.
Ukoliko se radi o posjetama sauni, ne morate se obavezno odreći vašeg užitka tijekom trudnoće. Za preporučiti su mjere opreza: izbjegavati posjet sauni unutar prvih 12 tjedana trudnoće tijekom kojih dolazi do razvitka embrionalnih organa. U ovo vrijeme povišena tjelesna temperatura trudnice može biti čimbenik nastanka različitih oštećenja embrionalne osnove. Koncem trudnoće za izbjegavati je kupanje u bazenu neposredno nakon posjete sauni (izbjegavanje šoka usljed hladnoće).
Dobre strane saune:
•             skraćuje trajanje poroda i ublažuju porodne bolove;
•             stimulira obrambene sposobnosti kože i smanjuje osjetljivost na infekciju;
•             svojevrsnim treningom krvnih žila kože smanjuje nakupljane tkivne tekućine i sprječava nastanak proširenih vena kao i tromboze;
•             dovodi do značajnog znojenja: pri tome kisele tvari u znoju jačaju kiselinski omotač kože te smanjuje na ovaj način broj nepoželjnih bakterija na koži.
Ugođaja u sauni trebali biste se odreći ukoliko postoji sumnja na prijevremene trudove i prerani porod, kao i kod drugih bolesti u trudnoći kao što su infekcije ili oboljenja kardiovaskularnog sustava.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 17. tjedan

Tijekom prvih 16. tjedana trudnoće došlo je do konačnog razvitka posteljice i od sada je i posteljica potpuno zreo organ.

Buduća majka
Konačni završetak razvitka posteljice znači razvitak tercijarnih izdanaka korionskih resica, i stanjenje membrane koja dijeli majčin i fetalni krvotok na svega nekih 5 mm. Ukupna površina korionskih resica će i dalje rasti tijekom trudnoće, tako da će u 28. tjednu iznositi 4.8 m2 a koncem trudnoće, u 40. tjednu čak 12 - 14 m2. Korionske resice su inače organizirane strukture: razlikujemo primarne resice (kotiledone, kojih ima 15 - 20), a svaka od njih sadrži 5 - 6 sekundarnih resica. Jedna sekundarna resica sadržava desetak tercijarnih resica, a svaka tercijarna resica čini lobulus posteljice, što je osnovna jedinica građe posteljice. Jedan kotiledon sadrži 50 - 60 lobulusa.
Nastavlja se rast maternice čije se dno (fundus) sada nalazi negdje oko sredine između stidne kosti i pupka. Slijedi daljnje povećanje dojki, a moguća je pojava i strija - vrlo finih crvenih ili smeđih prugica na koži usljed rastezanja kože. Nakon poroda prugice će postupno izblijediti i dobiti bjekasti ili srebrnkasti sjaj. Ovo je vrijeme da izaberete grudnjak po mjeri i počnete koristiti neku od krema protiv strija. Grudnjak po mjeri znači: košarice grudnjaka i vrpce ispod njih ne smiju biti tijesne, a naramenice moraju biti široke i podstavljene kako se ne bi urezivale u ramena.

Vaša beba
Beba je sada u cijelosti pokrivena pahuljastim dlačicama (lanugo dlačice). Koža bebe je još uvijek tanka i nema vidljivog potkožnog masnog tkiva. Glavni korak za vašu bebu u ovome tjednu je početak stvaranja i odlaganja smeđeg masnog tkiva. To je posebna vrsta masnog tkiva veoma važna u proizvodnji topline.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 16 - 18 cm, a teška oko 180 g.

Savjet
Teško da će i jedna trudnica biti pošteđena bolova u leđima! Razlog je veoma jednostavan: da bi porod uopće bio moguć hormoni trudnoće već neko vrijeme prije poroda omekšavaju vezivno tkivo i hrskavice između zdjeličnih zglobova kao i kralježaka. Ovo omekšanje ima i određene nepovoljne strane za trudnicu: povećana i omekšana maternica svojom težinom opterećuje u većoj mjeri prednji dio kralježnice. Iz istoga razloga dolazi do produbljenja lumbalne lordoze, odnosno zakrivljenosti kralježnice u slabinskom području. Rezultat toga su bolovi u leđima.
Bolovi u leđima se javljaju prvenstveno tijekom drugog i u trećem tromjesečju trudnoće. Možete si pomoći:
•             plivanjem (prije svega leđno plivanje), trudničkom gimnastikom kao i nošenjem udobnih cipela;
•             ukoliko na poslu sjedite, biti će vam potrebna stolica s odgovarajućim naslonom;
•             koliko god često možete, pokušajte se opustiti u ležećem položaju. Pri tome je najbolje ležati na boku: naizmjenično lijevi ili desni bok;
•             bolovi tipa išijasa sa širenjem u nogu olakašati ćete putem masaže. U trudnoći se ne preporučuje grijanje leđe, na taj način mogu se izazvati prijevremene kontrakcije;
•             nemojte nostiti steznike za trudnice! Dopustite vašim mišićima da preuzmu dodatni teret i ojačajte ih umjerenim vježbama. Nošenjem steznika mišići postaju još slabiji, a tegobe samo vremenski odlažete.
Oprez kod bolova u leđima koji su praćeni pojavom sukrvice ili laganog krvarenja! U ovome slučaju obavezno se posavjetujte s vašim ginekologom!

3D ultrazvuk: fetalna kralježnica i spina bifida

Spina bifida je naziv za rascjep kralježnice, koji nastaje uslijed nepotpunog zatvaranje neuralne cijevi tijekom procesa embriogeneze. Spina bifida je obično izoliran poremećaj, koji se javlja kod 0.5 - 1/1.000 poroda, a spada u najčešće prirođene anomalije spojive s životom. Većina znanstvenika vjeruje kako su za njen nastanak potrebni zajednički učinci genetskih i okolišnih čimbenika. U prevencije nastanka defekata neuralne cijevi preporučuje se uzimati folnu kiselinu u najmanjoj dozi od 400 - 800 mikrograma/dan, i to najmanje tri mjeseca prije planiranja trudnoće.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 18. tjedan

Ukoliko se ne radi o prvoj trudnoći, u ovom tjednu biste mogli osjetiti i prve pokrete vaše bebe.

Buduća majka
Nemojte se razočarati ako vam je ovo prva trudnoća - a pročitali ste da i prvorotkinje osjete prve pokrete djeteta u 18. tjednu trudnoće! Za taj osjećaj imate još vremena (osobito ako se u vašoj težini pojavio koji kilogram viška) - najmanje naredna dva tjedna. Mnoge buduće majke kažu da se ovaj osjećaj ne da opisati, većina trudnica opisuje ove pokrete poput probavnih smetnji ili micanja krila leptira u trbuhu.

Vaša beba
Prvi pokreti vaše bebe koje ste osjetili ne znače kako se to uobičajeno kaže da je beba oživjela, jer kako ste već mogli ultrazvučno vidjeti vaša beba je itekako živa već od 5. tjedna trudnoće kada su se javili otkucaji njezinoga srca. S prvim pokretima koje vi osjetite beba vam pokazuje koliko je narasla i koliko je samostalno prisutna.
U ovo vrijeme dovršava se okoštavanje sitnih kostiju unutrašnjeg uha, kao i razvitak onog dijela mozga koji prima i prerađuje zvučne signale, tako da od ovog vremena vaša beba može čuti i zvukove koji dolaze izvana. Istodobno napreduju promjene u mrežnici oka koja postaje osjetljiva na svjetlost.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 18 - 21 cm, a teška 180 - 235 g.

Savjet
Među tipične tegobe u trudnoći spadaju svakako i slijedeći problemi:
•             osjećaj napetosti i težine u nogama;
•             grčevi u listovima, kao i osjećaj trnjenja u nogama;
•             otjecanje stopala i nakupljane tekućine oko skočnih zglobova i na potkoljenicama;
•             pojava proširenih vena na nogama.
Ove tegobe se javljaju osobito u trudnica koje su već rodile, koje u obavljanju svoga posla dosta sjede ili moraju stajati, a dodatno opterećenje igra i obiteljsko naslijeđe.

Tijekom trudnoće dolazi do povećanja volumena kolajuće krvi za nekih 30% čime se puni dodatni vaskularni bazen: posteljica, i njene kao i fetalne krvne žile. Osim toga to je u neku ruku i pričuva, iz ove rezerve se nadoknađuje gubitak krvi prilikom poroda. Od ukupnog volumena krvi trudnice, svega se 15% nalazi u arterijskim krvnim žilama, a najveći dio - cijelih 85% je u venskom krvnom sustavu. S druge strane usljed specifičnih hormonskih promjena tijekom trudnoće mijenja se elastičnost vena, u smislu opadanja venskog tonusa - što su glavni razlozi za zastoj krvi u venskom krvnom sustavu i nastanak proširenih vena.
Pritisak povećane maternice na velike krvne žile zdjelice i nogu povećava zastoj krvi u donjim ekstremitetima i ujedno otežava transport krvi natrag k srcu. Obzirom na promjenu sastava krvi (pad razine bjelančevina u krvi tijekom trudnoće), opada sila koja zadržava tekućinu u venama, te dolazi do njenog istjecanja i nakupljanja u okolnim mekim tkivima. Na taj način nastaju otoci (edemi) u trudnoći.
U sprječavanju nastanka proširenih vena mogu pomoći sljedeći postupci:
•             izbjegavajte duže stajanje na jednom mjestu ili sjedenje sa spuštenim nogama;
•             ukoliko je vaše radno mjesto skopčano sa sjedenjem, potrebno je ustati se i prošetati više puta na dan;
•             najbolja zaštita od nastanka proširenih vena je hodanje, šetanje, plivanje i vožnja bicikla;
•             izvrsna zaštita je nošenje čarapa za vene. Ne zaboravite ih navući još u krevetu dok niste ustali!
•             protok krvi u stopalima i potkoljenicama možete poboljšati tzv. Kneippovim - naizmjeničnim kupkama toplom i hladnom vodom.

3D ultrazvuk: fetalna ehokardiografija

Fetalna ehokardiografija označuje ultrazvučni pregled fetalnog srca, a najbolje vrijeme za ovaj pregled je između 18. - 22. tjedna trudnoće. Kako je učestalost fetalnih malformacija srca i do 8%, tijekom trudnoće je nužan pregled fetalnog srca od strane ginekologa perinatologa, a u slučaju bilo kakve sumnje i pregled specijalista za fetalnu ehokardiografiju. Posebne indikacije za fetalnu ehokardiografiju obuhvaćaju nuhalni nabor veći od 3 mm tijekom 1. trimestra čak i ako je kariogram fetusa uredan, diabetes mellitus trudnice, blizanačke trudnoće, pojava srčanih malformacije kod majke ili u obitelji. Mnoge anomalije fetalnog srca otkrivene u trudnoći moći će se operativno zbrinuti tijekom prvog ili prva četiri tjedna nakon poroda, čime se bitno poboljšava prognoza djeteta.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 19. tjedan

Vaša beba je tako velika da se ultrazvučnim putem osim veličine, može pratiti i procjenjivati i njena anatomija.

Buduća majka
Nastavljaju se rast maternice, rast posteljice i rast fetusa. Povećana maternica sada već zaobljuje vaše tijelo, dolazi do gubitka struka, promjena u vašem držanju, a može utjecati i na način spavanja. Nastavlja se dobitak u ukupnoj tjelesnoj težini, kao i do sada obratite pozornost kako na količinu, tako i kvalitet vaše prehrane.
Želite li biti sigurni da je težina koju dobivate posljedica debljanja u trudnoći (a ne i nakupljanja tekućine) mjerite opseg oba bedra u gornjem dijelu tijekom cijele trudnoće. Ako ste se udebljali, i opseg bedara se strazmjerno povećao - radi se o tipičnom debljanju u trudnoći. U suprotnom, može biti riječ i o patološkom nakupljanju tekućine što može izazvati i druge komplikacije tijekom trudnoće (preeklampsija), pa se svakako posavjetujte sa svojim ginekologom.

Vaša beba
Nastavak rasta i finijeg razvitka mozga uz diferencijaciju njegovih funkcija. U nekoliko proteklih tjedana, motorni neuroni (živčane stanice), kao i moždani živci (njihovi produžetci) koji povezuju mišiće i mozak zauzeli su svoja mjesta, pa beba sada svjesno upravlja svojim pokretima. U punom jeku je proces mijelinizacije - omotavanje živaca zaštitnom masnom tvari zvanom mijelin.
Javljaju se pupoljci za trajne zube, iza onih za mliječne. Ekstremiteti dosižu odgovarajuće proporcije.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 20 - 23 mm, a teška oko 200 - 250 g.

Savjet
Mnoge trudnice imaju problem sa spavanjem, osobito u zadnjem tromjesečju trudnoće i pred porod, prije svega zbog bolova u leđima ili grčevima u listovima kao i zbog povećanog trbuha koji ne dopušta omiljenu poziciju za spavanje. Ponekad su to i pokreti djeteta koje se tijekom noći zna osobito snažno micati. Pokreti djeteta se noću doimaju još snažnijim, jer je trudnica mirnija i opuštenija.
Moguća je pojava i blage napetosti, osobito prije poroda, s približavanjem njegovog termina. Puno se ne može promijeniti, a možda vam par sljedećih savjet može pomoći:
•             uvečer pojesti još samo lagani obrok, odrecite se teške večere;
•             poslije podne nemojte piti više kavu ili čaj;
•             umjesto da uvečer sjedite pred televizijskim ekranom, izađite i prošetajte na čistom zraku;
•             prije spavanja pokušajte s tehnikama za opuštanje;
•             ukoliko se nakon kratkog sna probudite, dignite se i prošećite slobodno po stanu, dopustite da vašu pozornost odvuku druge stvari;
•             čaša toplog mlijeka ili biljnog čaja (kamilica, melisa, baldrian, hmelj) mogu potaknuti spavati. Lijekove za spavanje uzeti samo ukoliko to dopusti vaš ginekolog.

3D ultrazvuk: cervikometrija - Y oblik cerivksa i stvaranje "lijevka"

Cervikometrija označue ultrazvučni pregled vrata maternice: mjerenje duljine cerviksa, proučavanje izgleda unutrašnjeg ušća i cervikalnog kanala. Na ultrazvučnom pregledu je u ovo doba cervix T izgleda, bilo koje otvaranje unutarnjeg ušća se prikazuje kao Y, V ili U cerviks, kada obično dolazi do prolabiranja vodenjaka. Cervikometrija je vrlo važan dio antenatalne skrbi, obzirom da ginekološki palpacijski pregled ne može otkriti izgled i stanje unutarnjeg ušća, niti objekitvno odrediti duljinu vrata maternice.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 20. tjedan

Osjećaj prvih pokreta djeteta i u prvorotkinja - trudnica u prvoj trudnoći.

Buduća majka
U vašem izgledu više nema nikakovih sumnji jeste li ili niste trudnica: vaš struk se bitno proširio, više ga zapravo i nema, a maternica izbočuje trbuh prema van. Najviša točka maternice (fundus) sada dosiže gotovo pupak (jedan do dva poprečna prsta ispod pupka). S porastom maternice mogu se početi javljati tegobe usljed kompresije okolnih organa: pritiska na želudac, bubrege i pluća. Posljedice ovog pritiska mogu biti lošija probava, često mokrenje, odnosno nedostatak zraka prilikom napora. Obzirom na znatnije istezanje kože, češća je pojava strija.

Vaša beba
Razvitak, zadebljanje i diferencijacija slojeva kože. Posebne masne žlijezde stvaraju voštanu (sirastu) tvar koja se naziva vernix caseosa, i koja se održava na koži zahvaljujući prisustvu lanugo dlačica. Vernix je izuzetno bitan u zaštiti kože vaše bebe od macerirajućeg djelovanja plodne vode.

Počinju znatnije rasti kosa, kao i nokti na nogama.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 22 - 25 cm, a teška oko 280 - 350 g.

Savjet
Nakon konterganske katastrofe (Contergan tab) početkom 60.ih godina prošlog stoljeća (pojava fokomelije - udova sličnih kao u foke kod djece majki koje su tijekom trudnoće uzimale lijek Contergan) naglo je porasla svijest o tome što jedan lijek može načiniti u trudnoći. Bez obzira na ove podatke, još uvijek 80% trudnica uzima različite preparate u prvom tromjesečju trudnoće. Ovdje se u prvoj liniji radi o lijekovima protiv mučnine, sredstvima protiv zatvora, kao i vitaminskim preparatima i hormonima štitnjače.
U nekim situacijama mogu nastupiti komplikacije trudnoće opasne po život trudnice ili djeteta, tako da je medikamentozna terapija nezaobilazna. U takovim slučajevima odluku o lijekovima mora donijeti vaš liječnik. I inače, a osobito u trudnoći nemojte uzimati lijekove na svoju ruku.
Lijekovi koji su u trudnoći zabranjeni:
•             živa virusna cjepiva, kao što su cjepivo protiv mumpsa, morbila, rubeole i tuberkuloze. Ova cjepiva nemaju izravni teratogeni učinak, ali dovode do prasta tjelesne temperature čime se ubrzava broj staničnih dioba i veća je mogućnost pogreške, te nastanka anomalija.
•             barbiturati: ovi lijekovi prolaze posteljicu i kod vašeg djeteta mogu izazvati sklonost ka krvarenjima.
•             methotrexat: radi se o citostatiku koji može izazvati značajna embrionalna oštećenja.
•             MAO-inhibitori: ova sredstva protiv depresije ne bi trebalo uzimati u trudnoći obzirom da su zvanične informacije o fetalnim anomalijama odnosno smetnjama u ponašanje djeteta oprečnog sadržaja.
•             oralni antidijabetici: tablete protiv šećerne bolesti trebalo bi već tri mjeseca prije planiranja trudnoće zamijeniti s inzulinom, obzirom na njihov potencijal razvitka fetalnih oštećenja.
•             visoko dozirani preparati joda: sredstva za dezinfekciju rana, neka sredstva protiv kašlja ili kontrastna rendgenska sredstva koja sadrže jod mogu izazvati pojavu strume i hiperfunkcije štitnjače u vaše bebe.
•             tetraciklini: antibiotici koji mogu interferirati s razvitkom koštanog sustava i izazivati žućkastu obojenost zuba vaše bebe.
Lijekovi koji su u trudnoći nepoželjni:
U prvom tromjesečju po mogućnosti izbjegavati antacide, metronidazol i acetilisalicilnu kiselinu, a tijekom cijele trudnoće sulfonamide, diuretike tipa tijazida, benzodiazepine i alkaloide ražene glavnice.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 21. tjedan

S ovim tjednom prva polovica trudnoće ostaje iza vas, a vi ulazite u njenu drugu polovicu.

Buduća majka
Drugi trimestar trudnoće je razdoblje kada se nešto pojačava dobitak na težini. Kažemo da, zapravo, tek u drugom tromjesečju trudnoće rastu stvarne kalorijske potrebe trudnice - za svega nekih 200 do 300 kcal/dan i to zbog pojačane funkcije štitnjače i porasta bazalnog metabolizma. Obratite pozornost ne samo koliko već i što jedete: izbjegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka.

Vaša beba
Napreduje razvitak probavnog sustava, a na jeziku bebe se razvijaju okusni pupoljci. Iz bebinih crijeva se u ovo vrijeme mogu resorbirati voda i šećer, postoji peristaltika, ali beba ne prazni debelo crijevo za vrijeme svog intrauterinog života.
Bebine krvne stanice, prije svega crvene krvne stanice (eritrociti) se stvaraju početkom trudnoće u žumanjčanoj vreći, a potom najvećim dijelom u jetri. U ovo vrijeme počinje proizvodnja i bijelih krvnih stanica (leukociti) koje su nužne u borbi s infekcijom.
Očni kapci vaše bebe su još uvijek lagano slijepljeni i zatvoreni.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 25 - 28 cm, a teška oko 350 - 390 g.

Savjet
Trudnoća nije vrijeme u kojem obavezno inzistiramo na redovitom cijepljenju trudnica, premda sva cjepiva nisu kontraindicirana u trudnoći. Svakako temeljno pravilo je ne cijepiti s živim virusnim cjepivima (cjepiva protiv morbila, rubeole, mumpsa i tuberkuloze), pa niti onda kada se radi o oslabljenim sojevima virusa jer je i u toj situaciji za očekivati oštećenje fetusa. Učinak ovih cjepiva nije izravno teratogeni učinak, već ova cjepiva dovode do porasta tjelesne temperature i broja staničnih dioba čime raste i mogućnost nastanka anomalija.
Izuzetak od ovoga pravila su cijepiva protiv polyomyelitisa i žute groznice, protiv kojih se trudnica može i treba cijepiti ukoliko će u vrijeme trudnoće putovati iz raznih razloga u krajeve u kojima postoji opasnost od ovih infekcija (Centralna Afrika, Južna Amerika, Jugoistočna Azija).
Ukoliko trudnica tijekom trudnoće dođe u kontakt s oboljelima od morbila, rubeole ili variccelle, a nije poznato da li je i sama preležala i te bolesti, potrebno je kontrolirati razinu protutijela u krvi i ustanoviti njen imunološki status. Kod odsustva protutijela protiv uzročnika navedenih infekcija, umjesto cijepljenja se provodi imunoglobulinska zaštitna terapija. Kada je u pitanju kontakt s tuberkuloznim bolesnicima, imunološki status trudnice se ispituje pomoću tuberkulinskog testa.
Kada se radi o cijepljenu cjepivima koja sadrže djeliće mrtvih bakterija ili virusa, tada je cijepljenje trudnica dozvoljeno i moguće, kako u slučajevima direktnog kontakta tako i preventivno kod putovanja u endemske krajeve i to tijekom cijele trudnoće. Ovdje se radi o sljedećim bolestima:
•             polyomyelitis
•             influenca
•             hepatitis B
•             tetanus
•             difterija
•             tifus
•             kolera
•             krpeljski encefalitis
•             bjesnilo.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 22. tjedan

Ovo je najbolje vrijeme za detaljni ultrazvučni pregled i procjenu fetalne anatomije, uz dobar položaj vaše bebe vjerojatno ćete saznati i njen spol. Ovaj ultrazvučni pregled se uobičajeno naziva "anomaly scan".

Buduća majka
Ovo je vrijeme kada je najizraženija fiziološka anemija: naime tijekom trudnoće dolazi do povećanja količine cirkulirajuće krvi i to tako da se volumen tekućeg dijela - plazme povećava za nekih 30%, dok se volumen čvrstog dijela - krvnih stanica povećava tek za 25% zbog čega nastupa fiziološko razrjeđenje krvi - fiziološka ili dilucijska anemija u trudnoći. Mjera razrjeđenja krvi je hematokrit. Iako je fiziološka anemija prirodna pojava provjerite vaše krvne nalaze i konzultirajte se s ginekologom da li je vaš unos željeza dovoljan.

Vaša beba
U ovom tjednu se nastavlja razvitak mozga s upotpunjavanjem broja živčanih stanica - neurona, kao i razvitak osjeta dodira i svjesnost vaše bebe. Osjet dodira je prvi osjet koji sazrijeva, a preko ovog osjeta vaša beba uči o svome tijelu: kako se pomiču ekstremiteti, gdje se nalaze različite dijelovi tijela i u kakvom su međusobnom odnosu. Vaša beba može sada opipati svoje lice, kao i udarati ručicama i nožicama. Sada se mogu razlikovati periodi aktivnosti i sna vaše bebe. Beba zna vrlo često biti osobito aktivna upravo u trenutcima kada ste mirni, relaksiran i opušteni.
Maternica - prva učionica
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 25 - 30 cm, a teška oko 380 - 420 g.

Savjet
Veoma rijetka, ali i vrlo opasna infekcija u trudnoći je toksoplazmoza. Uzročnik ove infekcije je toksoplazma, parazit koji se na ljude prenosi putem mačijeg izmeta, kao i preko nedovoljno kuhanog ili pečenog mesa, te neopranog svježeg voća i povrća. Kod primarne infekcije u trudnoći (kod toksoplazmoze može se raditi o prvoj infekciji - primarna infekcija i ponovnoj infekciji - reinfekcija) postoji značajna opasnost od infekcije djeteta. Obzirom da toksoplazma prelazi u fetalni krvotok tek nakon 16. tjedna trudnoće, izostaje razvitak teških anomalija fetusa, ali usljed infekcije djeteta može doći do intrauterine smrti.
U manje od 50% trudnica se u slučaju infekcije javljaju samo lagani simptomi slični gripalnoj infekciji kao što su umjereno povišena temperatura, opća slabost, bolovi u mišićima, eventualno kratkotrajni proljev i lagano otečeni limfni čvorovi, osobito limfni čvorovi vrata. Dijagnostika je serološka - određivanje titra protutijela protiv toksoplazmoze u krvi, a kod prisutnih znakova infekcije slijedi obligatna medikamentozna terapija.
U nekim zemljama kao što su Austrija i Francuska - ali i susjedna Slovenija, u okviru antentalne zaštite se na početku trudnoće obavezno radi i određivanje titra protutijela protiv toksoplazme, što je i naša preporuka. Na taj način moguće je odrediti individualni rizik i kod negativnog testa poduzeti sve mjere predostrožnosti tijekom trudnoće da ne dođe do ove opasne infekcije, kao što su:
•             ukoliko imate u vašem kućanstvu mačke, obavezno ih odvedite na veterinarski pregled ciljano na toksoplazmozu;
•             ukoliko je infekcija isključena obratite pozornost na kontakte vaše mačke s drugim mačkama;
•             nemojte hraniti vašu mačku svježim mesom;
•             prepustite čišćenje vaše mačke drugom članu vaše obitelji ili nosite pri tome gumene rukavice;
•             prilikom rada u vrtu nosite zaštitne rukavice;
•             nemojte jesti sirovo meso tijekom trudnoće (tartar biftek), kao niti nedovoljno kuhano ili pečeno meso, nemojte piti nekuhano mlijeko, niti jesti neoprano svježe voće i povrće.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 23. tjedan

U ovome tjednu mogli biste početi osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije.

Buduća majka
Braxton-Hicksove kontrakcije su nepravilne, bezbolne, uvježbavajuće kontrakcije - stezanja maternice, i spadaju u pripreme maternice za porod. S napredovanjem trudnoće, kontrakcije maternice će postajati sve jače, no glavna karakteristika ovih kontrakcija biti će odsustvo njihovog djelovanja na cervix - vrat maternice, te neće dolaziti do njegovog skraćenja niti otvaranja. To su ujedno i glavne karakteristike porodnih kontrakcija ili trudova - njihovo učinkovito djelovanje na vrat maternice, kao i potiskivanje djeteta ka izlaznom dijelu porodnog kanala.
Ove kontrakcije se mogu bilježiti pomoću kardiotokografa (CTG) koji se koristi prije svega za bilježenje otkucaja srca vaše bebe, kao i motoričke aktivnosti maternice (osobito u kasnijim fazama trudnoće ili kod specijalnih indikacija) na kontinuiranom ispisu.

Vaša beba
Vaša beba još uvijek izgleda premršavo - rast i razvitak kože je brži od stvaranja potkožnog masnog tkiva iako se u ovo vrijeme masno tkivo formira veoma intenzivno. Bebina koža više nije prozirna već usljed stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta.
Pokreti bebe mogu biti veoma živi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nježni. U ovo vrijeme beba osjeća svoju okolinu, kao i pupčanu vrpcu - fetoskopski snimci pokazuju kako se beba zna igrati s pupčanom vrpcom i opnom koja ih okružuje ("fetal grasping"). U jednom slučaju može ručicama loviti pupčanu vrpcu, u drugome svoje lice ili ručice trljati o opnu koja ju okružuje.
U ovo vrijeme mogli biste uočiti i štucanje vaše bebe koje nastupa zbog gutanja plodne vode. Plodna voda i šećer koji se u njoj nalazi su značajan energetski dodatak hranljivim tvarima koje beba inače prima preko pupčane vrpce.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 28 - 31 cm, a teška oko 400 - 450 g.

Savjet
Kao i ostali dio populacije, tako niti trudnice nisu pošteđene valova gripalne infekcije koji se najčešće javljaju u proljeće i jesen svake godine. Na sreću, prehlada ili gripa neće ostaviti traga na vašoj trudnoći i vašem djetetu. Zbog promijenjene imunološke reakcije u trudnoći, prehlada ili gripa mogu trajati nešto duže.
Pokušajte s nekoliko sljedećih savjeta savladati gripu već u njenom začetku, kako ne biste zaradili koju od težih komplikacija kao što su upala sinusa, angina, bronhitis ili upala pluća u trudnoći:
•             obratite pozornost na dovoljan unos tekućine, osobito ako imate vrućicu, znojite se prekomjerno, kišete ili vam curi nos;
•             pokušajte se riješiti visoke temperature na prirodan način izbjegavajući lijekove: koristite hladne obloge, nosite širu odjeću, uzimajte umjereno hladne napitke;
•             ukoliko vrućica ne prestaje ili naglo skače svakako informirajte vašeg liječnika;
•             uporaba lijekova tek nakon konzultacije s liječnikom;
•             jedite redovito, bez obzira da li imate ili nemate apetit;
•             osigurajte si dobar san, glavu položite nešto više tako da su disajni putovi slobodni;
•             kod grlobolje ili kašlja pomognite se s inhalacijama eteričnih ulja.
Cijepljenje protiv gripe tijekom trudnoće ne samo da nije štetno, već se preporučuje osobito trudnicama koje će se poroditi tijekom zimskih mjeseci, usred sezone gripe


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 24. tjedan

Premda se u slučaju preranog poroda u ovoj dobi javljaju mnogobrojne komplikacije, 24. tjedan trudnoće se uzima za granicu preživljavanja. Rani prerani porod je oznaka za prerani porod između 24. - 34. tjedna trudnoće.

Buduća majka
Nastavlja se daljnji rast maternice, pri čemu njen vrh (fundus) sada dosiže vaš pupak. Kod prekomjernog debljanja i povećane tjelesne težine može biti i znatno iznad ove granice. U takvim slučajevima je svakako za preporučiti test opterećenja glukozom - OGTT ("oral glucose tolerance test"). Test se izvodi veoma jednostavno: prije, te 120 minuta nakon uzimanja šećernog napitka određuje se razina glukoze u krvi trudnice. Na ovaj način se provjerava tolerancija glukoze (povišena razina u krvi), odnosno adekvatnost reakcije gušterače (izlučivanje inzulina). Ovo je ujedno test probira u otkrivanju šećerne bolesti u trudnoći (gestacijski diabetes).
Ukoliko je kod vas ustanovljeno da imate gestacijski diabetes, daljnja inzulinska terapija nije nužna. Obratite pozornost prije svega na vašu prehranu:
•             izbjegavajte namirnice bogate šećerima (osobito slatkiše), kao i pića (cola, fanta, sokovi, limunada);
•             ako koristite šećer za zaslađivanje kave ili čaja, radite to veoma štedljivo;
•             u vašoj prehrani dajte prednost namirnicama koje uz ugljikohidrate imaju visok sadržaj vitamina kao što su: krumpir, integralno tijesto, integralni kruh i integralna riža, kao i namirnicama koje su bogate balastnim tvarima (povrće);
•             podijelite vaš dnevni unos hrane u 6 manjih obroka;
•             razmotrite s vašim liječnikom mogućnost savjetovanja o vašoj prehrani s iskusnim diabetologom, osobito ako je vaša tjelesna težina jako povišena.

Vaša beba
Oblik bebe i njenog lica poprima sve više izgled na koji smo naviknuti: oči su se približile na udaljenost koja je normalna i još uvijek su zatvorene, a uši su završile svoj put i upravo su tamo gdje i trebaju biti. Na očnim kapcima se razvijaju trepavice, a na glavi još snažnije raste kosa. Beba izgleda gotovo podjednako kao što će izgledati kada se rodi.
Obratite pažnju da će i vaša beba prestrašeno reagirati u slučaju da vi doživite šok. Istraživanja pokazuju da plod ostaje uznemiren i dulje vrijeme nakon šoka, pri čemu se to može manifestirati na dva načina: kao prekomjerna pokretljivost ili kao mirna napetost
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 30 - 35 cm, a teška oko 500 g.

Savjet
Nažalost i tijekom trudnoće mogu se javiti teške akutne bolesti i stanja koja mogu zahtijevati hitni operacijski zahvat. Ovdje spadaju sljedeće bolesti i stanja:
•             akutna upala crvuljka
•             ileus (zapetljaj crijeva)
•             ciste i tumori jajnika
•             različita krvarenja u slobodnu trbušnu šupljinu.
Kod svih ovih bolesti i stanja javljaju se mučnina i povraćanje, snažni bolovi u trbuhu kao i kolapsno stanje, što sve može biti zamaskirano sličnim simptomima i u samoj trudnoće, te na taj način otežati postavljanje prave dijagnoze.
Ukoliko imate bilo kakve snažnije tegobe koje traju, nemojte se sramiti konzultirati vašega liječnika, pa makar alarm bio i pogrešan.
Rizik suvremene anestezije je zahvaljujući modernim postupcima sveden na minimum. Također nije povišen rizik od spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda u mjeri kako bi se moglo očekivati.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 25. tjedan

U 25. tjednu trudnoće maternica se počinje izdizati iznad pupka.

Buduća majka
Rastom i izdizanjem maternice iznad pupka, dolazi do znatnijeg pritiska prije svega na želudac. Iz toga razloga je pražnjenje hrane iz želudca nešto usporenije, te se javlja osjećaj punoće, kao i osjećaj žgaravice, posebice nakon obilnijih obroka. Držite se pravila o prehrani koja ste naučili na početku vaše trudnoće: 6 - 8 manjih obroka/dan.

Vaša beba
Daljnje napredovanje u rastu vaše bebe prije svega znači porast mase bebe i sazrijevanje središnjeg živčanog sustava. U ovo vrijeme se pojavljuje sklonost ka korištenju desne ili lijeve ruke. Počinju se razvijati i crte na prstima, dajući vašoj bebi jedinstveni otisak. U ovo vrijeme beba ima već svoje navike i ritam aktivnosti i spavanja. Kucaje srca vaše bebe sada može čuti i vaš partner i bez specijalnog pomagala, ako prisloni uho na pravo mjesto i ako nema buke.
Vanjsko spolovilo vaše bebe je sada sasvim razvijeno. Testisi su spušteni u skrotum, a rodnica dobiva svoju šupljinu. Razlike u spolu su sasvim dobro raspoznatljive, tek rijetko ostaju dileme uslijed nepovoljnog položaja djeteta kod ultrazvučnog pregleda.

Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 30 - 34 cm i teška 600 - 700 g.

Savjet
Učestalo mokrenje se javlja već od samog izostanka menstruacije - gotovo kao prvi simptom trudnoće. Razlog je naravno pritisak povećane maternice na mokraćni mjehur, kao i hormonske promjene u trudnoći. Tegobe se nešto smiruju nakon 12. tjedna kada se maternica podiže iz male zdjelice. Koncem trudnoće oko 36. tjedna i ulaskom glavice u malu zdjelicu, te njenim namještanjem za porod, ponovno rastu pritisak na mokraćni mjehur i učestalo mokrenje.
Ukoliko se uz učestalo mokrenje, javljaju osjećaj peckanja i bolni pritisak na mokraćni mjehur (bolni pritisak u donjem dijelu trbuha, sprijeda nisko) raste vjerojatnoća da se radi o upalnom procesu koji je zahvatio mokraćni mjehur. Ukoliko su ove tegobe praćene bolovima u slabinskom predjelu, najčešće desno, s povišenom tjelesnom temperaturom, najvjerojatnije se radi o upali bubrega (pyelonephritis) i u takvom slučaju biste se trebali što ranije javiti svom ginekologu. Gotovo 50% neliječenih infekcija mokraćnog mjehura prelazi u infekciju bubrega, koja se daleko teže liječi, a k tomu može uzeti kronični tijek. Kako znaci upale mokraćnog mjehura nisu uvijek praćeni tegobama, pregled urina se obavlja rutinski kod svakog posjeta ginekologu u trudnoći.
Nekoliko savjeta za očuvanje zdravlja bubrega i mokraćnog mjehura:
•             čuvajte se pothlađivanja, izbjegavajte sjediti na hladnim mjestima, ne dopustite da vam se noge zalede;
•             obratite pažnju na dovoljan unos tekućine. Kava i alkohol nisu dobrodošli u trudnoći!
•             nosite topao, pamučni veš;
•             ukoliko nosite hlače, ne bi trebale biti preuske;
•             ne pretjerujte sa naporima i stresom! Prekomjerni napor i stres su najbolji način za slabljenje vašeg imunološkog sustava.
•             prilikom mokrenja, ispraznite mokraćni mjehur u potpunosti. Zaostali dijelovi mokraće u mokraćnom mjehuru sadrže najveći broj bakterija i povećavaju rizik od infekcije.
•             intimno područje uvijek brisati od naprijed prema natrag.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 26. tjedan

Vaša beba počinje otvarati oči!

Buduća majka
Napredovanjem trudnoće i povećanjem tjelesne težine, umnožavaju se i problemi trudnice. Prije svega su to napetost u donjem dijelu trbuha i bolovi u leđima, osobito u križima. Povremeno se javljaju glavobolja, nesanica ili grčevi u nogama. Razmislite o načinu prehranu, korigirajte dobitak na težini i povećajte unos magnezija!
Klinički se manjak magnezija najčešće manifestira grčevima u listovima (rani vodeći simptom), a u slučajevima težeg manjka može doći i do prijevremenih trudova. Kod značajnijeg pada razine magnezija bitno raste rizik preranog poroda ili pobačaja. Kod fetusa, usljed manjka magnezija može doći do zastoja u rastu. Preporučena doza je u slučaju oralne supstitucije magnezija oko 300 mg/dan.
Namirnice bogate magnezijem su:
•             produkti cjelovitih žitarica, mlijeko, mliječni proizvodi, krumpir, mahunarke, müsli, lješnjaci i orasi.
•             Donat Mg.

Vaša beba
Bez obzira kakva će boja očiju vaše bebe biti kasnije, za vrijeme intrauterinog života, oči vaše bebe su plave boje! U ovome tjednu beba otvara oči, koje su sada u potpunosti razvijene i imaju sve slojeve: bjeloočnicu, rožnicu, šarenicu i mrežnicu. Mrežnica ima sve slojeve kao i nakon poroda. Sada su formirane i minijaturne trepavice i obrve, koje će dalje rasti sve do poroda.
Vaša beba je još uvijek mršava, pa je tako i koža bebe još uvijek naborana i crvena jer se provide nježne krvne žilice iz potkožnog sloja. Odlaganje masnog tkiva je proces koji sada stoji u središtu intrauterinih zbivanja, tako da će vaša beba na rođenju imati punašni i bucmasti izgled.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 35 cm i teška 700 - 850 g.

Savjet
U trudnoći, i za trudnicu je od dvije vrste herpes virusa - od kojih herpes simplex virus tip I izaziva herpes na usnicama (herpes labialis), a tip II herpes u predjelu spolnih organa (herpes genitalis), daleko značajnija infekcija genitalnim herpesom. Računa se da je tijekom reprodukcijskog razdoblja 20 - 40% žena imalo svoju prvu infekciju s herpes virusom. Trudnice obolijevaju tri puta češće od genitalnog herpesa nego žene izvan trudnoće.
Problem genitalnog herpesa u trudnoći je problem prijenosa njegovog uzročnika na novorođenče za vrijeme poroda. Ukoliko se radi o svježoj infekciji koja je prvi put nastala za vrijeme trudnoće i u vrijeme/oko termina poroda, rizik prijenosa herpesa na novorođenče iznosi 40 - 60%. U ovome slučaju se svakako planira porod dovršiti carskim rezom.
Ukoliko se radi o sekundarnoj infekciji - infekciji koja je poznata od ranije, a recidivira za vrijeme trudnoće, rizik prijenosa na novorođenče iznosi 10%. To je i razlog zbog čega se trudnicama koje su ranije imale genitalni herpes preventivno nakon 35. tjedna trudnoće sve do poroda, ordinira antiviralna terapija: aciklovir u dozi od 200 mg/dan.
Kod trudnica sa sekundarnim genitalnim herpesom unutar četiri sata od prsnuća vodenjaka ne dolazi do nastanka trudova, preporučuje se kao i kod primarne herpes genitalis infekcije porod dovršiti carskim rezom, kako bi se spriječila ascendentna infekcija novorođenčeta. Novorođenče trudnice s genitalnim herpesom se mora odvojiti od druge novorođenčadi zbog mogućnosti prijenosa infekcije. Dojenje nije zabranjeno, potrebno je strogo se držati pravila održavanja higijene.
Uobičajeno, herpes genitalis infekcija ne traje duže od dva tjedna. Obratite pozornost da je i ovo vrijeme sasvim dovoljno za prijenos virusa na novorođenče.
Preporuke:
•             suzdržavanje od spolnog odnosa za cijelo vrijeme trajanja infekcije
•             temeljito pranje ruku vodom i sapunom nakon svake posjete toaletu
•             svakodnevno tuširanje,
•             prilikom brisanja uvijek j.... čisti ručnik,
•             promjene na spolnim organima uvijek držati čistim i suhim,
•             nosite isključivo pamučno rublje, osobito vas ne bi smjelo žuljati u predjelu prepona.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 27. tjedan

Beba rođena u 27. tjednu trudnoće teži negdje oko 1.000 g, zahtijeva intenzivnu njegu u inkubatoru - ali je sposobna izboriti se za svoj život u slučaju preranog poroda!

Buduća majka
Obzirom da je 27. tjedan vrijeme od kada biste morali računati s uspješnim preživljavanjem vaše bebe, čak i u slučaju preranog poroda - vrijeme je da se bacite na posao. Naravno, radi se o pripremi dječije sobe i prvim kupovinama stvari za vašu bebu.
Što kupiti:
•             50 malenih jednokratnih pelena (za početak) ili 24 platnene pelene
•             6 slinavčića
•             5 majica ( s vezivanjem u križ ili zatvorenim vratom)
•             4 bodića (potkošulje i gaćice u jednom dijelu kratkih rukava s kopčanjem među nogama)
•             4 odijelca sa zatvorenim nogama
•             3 vreće za spavanje (s patentnim zatvaračem ili dnom na kopčanje)
•             3 dječja ručnika s kapuljačom
•             2 majice
•             2 dekice za umatanje
•             1 ljetnu ili zimsku kapu
•             1 šlapice.

Vaša beba
Beba rođena prije vremena zove se prematurus. Premda u ovom tjednu vaša beba ima oko 85% šansi za uspješnim uplovljavanjem u život, prije svega njena pluća su još uvijek nezrela. Nezrelost pluća podrazumijeva doduše potpuni ili gotovo potpuni razvitak plućnih alveola, no u ovo vrijeme to označuje nedostatak tvari zvane surfaktant koja omogućuje pravilnu funkciju alveola. Bez surfaktanta alveole se nisu u stanju napuhati, a vaša beba ne može stoga pravilno disati.
Beba rođena u ovo vrijeme još uvijek ne može samostalno disati, te mora biti na aparatu za disanje. Osim nezrele funkcije pluća, u ovo vrijeme su još uvijek nezrele i funkcije jetre, mozga i imunološkog sustava. Iz toga razloga je prematurus podložan i različitim infekcijama. Po svome izgledu prematurus se ne razlikuje od bebe rođene na termin - jedino je puno lakši i manji.
Iskustva majke nedonoščeta
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 36 cm i teška 700 - 800 g.

Savjet
U trudnoći obično puno lakše pada prestati s pušenjem, nego izvan trudnoće. Sama pomisao da pušenje može naškoditi bebi izaziva vjerojatno iznenadnu odbojnost prema cigareti. Ukoliko tražite i druge razloga za prestanak pušenja u trudnoći, evo nekih koji će vam možda pomoći:
Kod trudnica sa snažnom navikom pušenja češće se javljaju krvarenja u početku trudnoće, kao i spontani pobačaji. Veoma često se u ovih trudnica javlja poremećaj placentarnog optoka i smetnje u razvitku djeteta - prije svega zaostatak u rastu (težini), bebe, zbog čega su u prosjeku bebe trudnica koje jako puše manje i lakše. Trudnice koje puše obično ne dobivaju na težini onoliko koliko bi trebalo, što se smatra drugim razlogom (osim manjka kisika usljed pušenja) za zaostatak u rastu djeteta. Djeca čije su majke jako pušile u trudnoći ("Raucherbabys") imaju dvostruko više smetnji sa disanjem po rođenju. Također je učestalija iznenadna smrt novorođenčeta (SIDS - sudden infant death syndrom).
Kako prekinuti s pušenjem u trudnoći:
•             korak po korak: smanjenjem broja cigareta iz dana u dan ili
•             naglo: upravo sada odlučite ostaviti se pušenja!
Upravo ova druga metoda je na dugo gledano uspješnija. Naravno da je to težak korak za vas - ako pušite. Kao i kod drugih ovisnosti, mogu se javiti manji ili snažniji znaci odvikavanja. Ovdje spadaju manja ili veća doza razdražljivosti, nemir, trnjenje u rukama i nogama, pritisak u predjelu želudca ili smetnje sa spavanjem. Možete se lakše zamarati, osjećati gubitak koncentracije i volje. Ukoliko se uopće neki od ovih znakova pojave - njihovo trajanje prestaje za nekih 6 - 8 dana. Primijetiti ćete lagano pojačani nadražaj za kašalj, zbog nakupljanja plućnog sekreta. Da biste izbjegli ili stišali vašu napetost, usmjerite vašu pozornost na prijatne i ugodne sporedne aktivnosti.
Preporuke kod odvikavanja od pušenja u trudnoći:
•          Pokušajte se uporedo odviknuti i od kave. Kava pojačava u ovo vrijeme neugodne znake odvikavanja od pušenja.
•             Jedite što više svježeg povrća i voća, pijte dosta mlijeka.
•             Opustite se ugodnim šetnjama.
•             Vašu pozornost možete okupirati slušanjem glazbe ili čitanjem.
•             Organizirajte susrete s dragim prijateljima.
•             Ukoliko imate težih poteškoća s znacima apstinencije, nemojte se ustručavati potražiti pomoć psihologa.
•             Obratite pozornost: za vrijeme trudnoće, kao i dojenja ne biste trebali uzimati sredstva koje sadrže nikotin, kao što su nikotinski flaster ili nikotinske žvakaće gume.
izvor: www.suncemoje.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.