petak, 3. veljače 2012.

Trudnoća po tjednima - PRVI TRIMESTAR (1-15 tjedan)

Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / prvi tjedan
zdr-beba_15
Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje menstruacije, premda bi u ovo vrijeme - u odnosu na trenutak začeća - ispravnije bilo govoriti o minus 2. tjednu trudnoće!

Buduća majka
Ovo je vrijeme razmišljanja i planiranja trudnoće. U svakom slučaju preporučuje se izbjegavati pušenje i alkohol, kao i uzimanje nepotrebnih lijekova. Ovo se posebice odnosi na kronične bolesti (epilepsija), gdje bi se potencijalno štetni lijekovi trebali još prije začeća zamijeniti s manje štetnim ili neštetnim lijekovima.
Među nepotrebne lijekove svakako ne spada vitamin folna kiselina, koji se dapače preporučuje uzimati već od trenutka pojave želje za trudnoćom: folna kiselina naime sprječava nastanak određenih anomalija, prije svega oštećenja neuralne cijevi u embrija!
Pušenje može biti razlog nastanka promjena na krvnim žilama, odnosno resicama posteljice koje će ograničavati dotok kisika djetetu. Ovo može utjecati na rast nerođenog djeteta, ali i uzrokovati prijevremeni porod ili komplikacije prilikom poroda. Iz istog razloga se preporučuje izbjegavati čak i pasivno pušenje ili boravak u zadimljenim prostorijama.
Trudnoća, porod i roditeljstvo duboko će utjecati na vaše odnose u obitelji, osobito s partnerom. Vrijeme prije začeća trebalo bi iskoristiti za razgovor s partnerom o promjenama koje slijede i izazovima koji se mogu pojaviti. Vrijeme je da se suočite s eventualnim suprotnim ili ambivalentnim osjećanjima: osjećajem dvojbe ili nesigurnosti.

Savjet
U okviru planiranja trudnoće trebali biste posjetiti stomatologa i sanirati promjene na zubima i u usnoj šupljini. Idealno bi bilo načiniti i mikrobiološku obradu cerviksa - obriske vrata maternice na aerobne bakterije, klamidiju i miko-/ureaplazme, te provesti antibiotsku terapiju u slučaju prisutne infekcije i prije nastupanja infekcije.
U novije vrijeme preporučuje se učiniti još dvije stvari: odrediti razinu hormona TSH u krvi jer se već i kod normalnih vrijednosti, ali većih od 2,5 mU/L u slučaju trudnoće preporučuje supstitucijska terapija s hormonima štitnjače. Hipotireoza, čak i subkliničkog tipa, može negativno utjecati na plodnost, češća je pojava spontanih pobačaja, te negastivno utječe na inteligenciju djeteta.
Druga vrsta pretraga koje se preporučuju je određivanje seroloških testova na toksoplazmu: određivanje IgM, IgG i IgA protutijela na toksoplazmu. U slučaju preboljele infekcije i postojanja imuniteta (pozitivna IgG protutijela), testove nije više potrebno ponavljati. Ugrožene mogu biti seronegativne trudnice - trudnice s negativnim IgM, IgG i IgA protutijelima. Kod ovih trudnica je serološke testove potrebo ponavljati svakih 8 tjedana tijekom trudnoće, a u slučaju serokonverzije provesti odgovarajuću antibiotsku terapiju kako bi se spriječile moguće posljedice.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / drugi tjedan

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje menstruacije, premda bi u ovo vrijeme - u odnosu na trenutak začeća - bilo ispravnije govoriti o minus prvom tjednu trudnoće!

Buduća majka
Tijekom reprodukcijskog dijela života maternica se kroz menstruacijski ciklus priprema za oplodnju svaki mjesec. Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacijskog krvarenja, koje predstavlja zapravo ljuštenje sluznice maternice. Tijekom slijedeća dva tjedna ciklusa nastupa obnavljanje sluznice i njena priprema za trudnoću. Istodobno se odvijaju promjene na jajnicima gdje počinje sazrijevanje jajne stanice. Negdje koncem 2. tjedna od početka menstruacije dolazi do pucanja folikula na jajniku (mjehurića ispunjenog tekućinom, a u kojem se nalazi jajna stanica) što se označuje pojmom ovulacijom.
Ovulacija je vrijeme najveće plodnosti žene. Jajna stanica je sposobna za oplodnju svega nekih 4 sata po ovulaciji, no spermatozoidi mogu živjeti i do tjedan dana u vratu maternice te sačekati na neki način ovulaciju. Još nekoliko zanimljivosti: Spolni odnos u vrijeme ovulacije ne označuje i sigurno nastupanje trudnoće - šansa za rođenjem djeteta iz odnosa u vrijeme ovulacije iznosi oko 35%!

Iz puknutog folikula na jajniku nastaje žuto tijelo (corpus luteum), koje proizvodi hormon progesteron odgovoran za promjene u tijelu žene tijekom druge faze menstruacijskog ciklusa, kao i rane trudnoće, te ranog razvitka embrija. Povratni hormonski odgovor iz posteljice (hormon ß-hCG) utječe nakon oplodnje na produžetak života žutog tijela i održavanje trudnoće do potpunog razvitka posteljice. U suprotnom, funkcija žutog tijela se gasi za nekih dva tjedna, zbog čega nastaje odumiranje sluznice maternice i njeno ljuštenje - nastupa slijedeća menstruacija.

Savjet
Obratite pozornost na vašu prehranu! Višak, kao i manjak kilograma mogu utjecati na reprodukcijsku sposobnost. Pokušajte prije trudnoće ostvariti i zadržati približno idealnu težinu, trudnoća nije vrijeme za držanje dijete.
Izbjegavajte masnu hranu i hranu bogatu ugljikohidratima ili šećerom. Umjesto toga uživajte u svježem voću i povrću, čija će biljna vlakna posebice pomoći pri zatvoru (začepu ili opstipaciji), koji je česti problem u trudnoći.
Da biste sačuvali elastičnu kožu, dobru probavu kao i cirkulaciju, pazite na dovoljni unos tekućine u trudnoći.
Vaše opće dobro stanje olakšati će ne samo trudnoću, nego i porod. Iskoristite vrijeme prije začeća za stjecanje određene fizičke spremnosti.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / treči tjedan

Ovo je tjedan u kojem se događa začeće: jedan od 200 do 300 milijuna spermija ubačenih ejakulatom u rodnicu dospjeti će do jajovoda i oploditi jajnu stanicu.

Buduća majka
Konac drugog i početak trećeg tjedna menstruacijskog ciklusa je vrijeme ovulacije i oplodnje - vrijeme kada će se u jednom od vaših jajovoda susresti jedan od milijuna spermija vašega partnera i vaša jajna stanica. Uporedo s ulaskom prvog spermija u jajnu stanicu, počinju kemijski procesi koji ne dopuštaju ulazak niti jednom drugom spermiju u jajnu stanicu. Tijelo i rep spermija koji je ušao u jajnu stanicu se rastapaju, a njegova jezgra koja sadrži genetički materijal bubri i stapa se s jezgrom jajne stanice.

Vaša beba
Zigota - oplođena jajna stanica će plutajući u tekućini jajovoda prvih nekoliko sati potpuno mirovati, a potom će krenuti njena nevjerojatna dioba, prvo u dvije stanice, potom u četiri, da bi u maternicu dospjela pet do sedam dana nakon oplodnje u stadiju od 30-tak stanica. Nakupina stanica se sada zove morula, od latinskog naziva za murvu ili dud, na koji nalikuje.

Spol vašeg djeteta određuju dva od 46 kromosoma - spolni kromosomi odnosno gonosomi. Spermij i jajna stanica nose svaki po jedan gonosom. Jajna stanica ima X kromosom, a spermij može imati X ili Y kromosom. Ako je jajnu stanicu oplodio X kromosom, dobiti ćete djevojčicu, i ako spermij sadrži Y kromosom, imati ćete dječaka. Spol vašega djeteta dakle u potpuno ovisi o spermiju koji je oplodio jajnu stanicu. Spermiji koji nose X kromosom veći su i sporiji, te duže žive od spermija s Y kromosomom. Otuda je rašireno mišljenje da treba često voditi ljubav nekoliko dana prije ovulacije da biste dobili žensko dijete, a ukoliko želite dječaka ljubav bi trebalo voditi za vrijeme ili odmah nakon ovulacije, ali ne previše često.

Savjet
Mogućnost začeća povećati ćete vođenjem ljubavi (...najmanje) svaki drugi dan počevši od konca prethodnog i tijekom ovog tjedna ciklusa. Povećanje tjelesne temperature za najmanje 0.6 °C tijekom ovog tjedna upućuje na ovulaciju.

Oplodnja i dioba do stadija morule

Embriologija
Humani prenatalni razvitak se dijeli na embionalno i fetalno razdoblje. Embrionalno razdoblje počinje s oplodnjom i završava osam tjedana kasnije. Prema različitim vanjskim i unutarnjim kriterijima, embrionalno razdoblje od osam tjedana (56 dana) se dijeli u 23 Carnegie stadija. Podjelu embrionalnog razvitka u stadije je uveo Franklin Mall 1914. godine u Carnegie institutu, Washington, a modificirao ju George Streeter, definirajući 23 stadija. Shemu su kompletirali O'Rahilly i Müller 1987. godine, koji govore o embrionalnim stadijima ili Carnegie stadijima.
Prvih sedam dana embrionalnog razvitka (treći tjedan trudnoće) obuhvaća stadij oplodnje (Carnegie stadij 1), diobe stanica do stadija morule (Carnegie stadij 2), stvaranje blastociste (Carnegie stadij 3) i prikvačanje blastociste na endometrij (Carnegie stadij 4).
Oplodnja, koja uključuje kontakt spermatozoida i zone pelucide, penetraciju kroz zonu pelucidu i ooplazmu, otpadanje repa i bubrenje glave spermatozoida i izbacivanje skundarnog polarnog tjelešca, je proces koji se odvija u jajovodu. Nakon oplodnje se formiraju dva pronukleusa - muški i ženski pronukleus i počinje prva mitotička dioba zigote. Nakon završenog petog i u početku šestog mitotičkog ciklusa blastomere stječu sposobnost stvaranja tekućine, koja se nakuplja između stanica razdvajajući ih u "unutrašnju masu stanica" iz koje nastaje embrioblast i šupljinu ispunjenu ovom tekućinom, karakterističnu za stadij blastociste.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / četvrti tjedan

Ovo je vrijeme implantacije - ukopavanja embrija u sluznicu maternice.

Buduća majka
Po prilici sedam dana nakon oplodnje vaša beba se ugnijezdila u sluznicu maternice - endometrij, te trudnoća počinje i zvanično. U vrijeme implantacije (21. - 22.dan ciklusa) može se javiti oskudno sukrvica, koja ne predstavlja niti dobar niti loš znak. Pojava sukrvice označuje susret embrija sa sitnim krvnim žilama na mjestu ukopavanja u sluznicu maternice, koja potom za dan-dva spontano prestaje.

Vaša beba
Za nekoliko sati oplođena jajna stanica se dijeli u dvostaničnu, pa potom u četverostaničnu zigotu. Ubrzo vaša beba izgleda poput murve ili duda - stadij morule i predstavljena je s nekih 30-tak stanica. Nakon četiri dana nastaje blastocista - stanična loptica ispunjena tekućinom, koja ima otprilike stotinu stanica. Premda se niti mikroskopski još ne može vidjeti nikakova organizacija, stanice se počinju raspoređivati u predodređene slojeve. Od nekih će postati sam plod, druge će sačinjavati strukture koje će ga hraniti.

Zigota dospijeva u materičnu šupljinu i ukopava se u njenu sluznicu između četvrtog i sedmog dana po oplodnji, premda se ne mora čvrsto ukopati do desetog dana. Vanjski omotač zigote u kontaktu sa sluznicom maternice pruža izdanke (resice) u endometrij koji će omogućiti izmjenu hranjivih i otpadnih sastojaka između krvi majke i rastućeg ploda. Ovaj spoj će postupno sazrijevati u placentu ili posteljicu, organ koji će hraniti i štititi vašu bebu narednih mjeseci.

Savjet
Obzirom da je vaša beba potpuno upućena na vas i svu hranu prima kroz vaš krvotok, veoma je važno da se tijekom trudnoće zdravo hranite.
Ako ste i prije trudnoće zdravo i uravnoteženo jeli, u trudnoći nastupaju tek male promjene u prehrani. Dnevne potrebe u kalorijama rastu tek negdje iza 20. tjedna trudnoće i to za 200 - 300 kcal/dan. Daleko je važnije jesti dobro, nego puno.
Izbjegavajte hranu bogatu mastima i šećerom, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke. Svjež, meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerija, koja izaziva listeriozu. Ova bolest može izazvati pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta. Sirovo meso ili jelo pripremljeno od sirovog mesa (suhomesnati proizvodi), kao i neoprano povrće i voće mogu uzrokovati toksoplazmozu - bolest koja može izazvati sljepoću, te oštećenja mozga i srca djeteta.

Blastocista & Implantacija

Embriologija
Carnegie stadij 3: Koncem petog i početkom šestog dana embrionalnog razvitka, embrij u stadiju blastociste se oslobađa omotača zigote - zone pelucide, serijom ciklusa ekspanzije-kontrakcije u procesu koji se naziva "hatching" ili "first birth".
Carnegie stadij 4 označuje početak implantacije, u ovoj fazi dolazi do prikvačanja blastociste za endometrij kojeg čine multinuklearne stanice fuzionirane u simplazmu.
Implantacija, koja označuje Carnegie stadij 5, odvija se u nekoliko stupnjeva koji su vremenski smješteni u drugi tjedan embrionalnog razvitka. U prvo vrijeme je trofoblast solidan, potom se javljaju krvna jezerca - lakune, a koncem ovog stadiju i komunikacija između lakuna i endometralnih krvnih žila, čime se uspostavlja majčino-fetalna cirkulacija. Embrioblast se u ovo doba diferencira u dva germinalna sloja: epiblast i hipoblast.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / peti tjedan

Ovaj tjedan bi se mogao najbolje označiti kao vrijeme iščekivanja. Iščekujući pojavu vaše mjesečnice, možda ćete osjetiti neke znakove trudnoće slične premenstrualnim tegobama, kao što su napetost u dojkama ili osjećaj mučnine.

Buduća majka
Ponekad žene instinktivno znaju da su trudne. Najvjerojatniji razlog za ovaj osjećaj je priljev veće količine ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona, kao i sasvim novih hormona kao što su hPL - humani placentarni laktogen i hCG - humani korionski gonadotropin. Razina estradiola u krvi raste u trudnoći 100 puta, a estriola i 1.000 puta u odnosu na razinu prije trudnoće.
Tijekom petog tjedna trudnoće javljaju se tzv. nesigurni znaci trudnoće. To su prije svega osjetljive i napete dojke, kao i izostanak mjesečnice. Nije svaki izostanak mjesečnice znak trudnoće - stres ili druge bolesti su veoma često razlozi istog. Zbog visoke razine navedenih "hormona trudnoće" može se javiti osjećaj pojačanog umora, kao i pritisak u zdjelici, te pojačan nagon za mokrenjem.

Vaša beba
Već koncem prošlog i tijekom ovoga tjedna jednostavna loptica - blastocista se pretvara u embrij unutar kojega se počinju razlikovati tri listića iz kojih će u procesu gastrulacije nastati tri različite vrste tkiva. Iz unutrašnjeg listića - endoderm nastati će probavni sustav, gušterača, jetra i pluća, a iz vanjskog listića - ektoderm živčani sustav, koža, kosa, zubna caklina i očna leća. Srednji listić - mezoderm diferencirati će se u potporna tkiva - kostur i mišiće, kao i bubrege, srce i krvne žile. Stanice svakog tkiva premještati će se toliko dugo dok ne stignu na ciljno mjesto.
Stvaranjem embrionalnih listića embrij poprima oblik štita, te se na njemu razlikuju gornja i donja, prednja i stražnja, te lijeva i desna strana. Na leđnoj strani embrionalnog štita počinje se formirati pruga od koje se stvara u početku žlijeb, koji se potom zatvara i tvori tzv. neuralnu cijev. Iz prednjeg dijela neuralne cijevi će se razviti mozak, a iz stražnjeg dijela leđna moždina. U središtu embrija počinje se stvarati ispupčenje od kojeg se formira srce koje počinje kucati, praćeno stvaranjem krvnih žila koje urastaju na svoja mjesta.

Savjet
Četiri tjedna nakon zadnje mjesečnice se u slučaju trudnoće u vašem urinu može otkriti hormon trudnoće hCG. Testove za trudnoću možete nabaviti u ljekarni - obično indikator promijeni boju ili se u predviđenom polju javi obojena crtica ili znak plus. Preporuka je test raditi iz prvog jutarnjeg urina obzirom da sadrži najviše hCG-a. Današnji testovi su veoma pouzdani.
Jesti ne znači brinuti se o količini kalorija. Radije pazite na kvalitetu i hranjivost namirnica koje uzimate. U trudnoći je važno pripremati i kuhati različita jela. Mnoge namirnice imaju hranljive sastojke, ali u različitim omjerima. Raznolika prehrana zadovoljava potrebne količine svih nužnih sastojaka. Jedite češće i manje (6 - 8 manjih obroka), takav način prehrane utječe na bolju probavu i potpuniju razgradnju hrane.
Gastrulacija - stvaranje trilaminarnog embironalnog diska

Embriologija
Treći tjedan embrionalnog razvitka - peti tjedan amenoreje (izostanka menstruacije) obuhvaća Carnegie stadij 6 i 7. Tijekom ovog razdoblja epiblast prolazi brojne složene promjene koje vode diferencijaciji u tri germinalna lista u procesu označenom pojmom "gastrulacija".
Carnegie stadij 6 odlikuje proliferacija i migracija stanica epiblasta u pravcu središnje linije embrionalnog diska i nastanak "primitivne pruge", koja raste u duljinu dok ne dosegne polovicu embrionalnog diska. Primitivna pruga je mjesto u koje poniru stanice koje migriraju iz lateralnih dijelova diska, a koje će formirati mezoblast i endoblast. Na ovaj način nastaje trilaminarni embrionalni disk, a ovo je vrijeme kada možemo dobiti i prve ultrazvučne slike u trudnoći.

Glavni kriterij za Carnegie stadij 7 je pojava notokordalnog nastavka neposredno rostralno u odnosu na primitivni čvor i prugu. Embrionalni disk je u pravilu okrugao, ovalan ili kruškolik. Stanice koje poniru u predjelu primitivnog čvora migriraju uzduž medijalne linije kranijalno i formiraju notokordalni nastavak, a ovaj proces se može usporediti s klizanjem prstiju u rukavicu. Na ultrazvučnim slikama iz ovog razdoblja prepoznaju se gestacijska i žumanjčana vreća.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / šesti tjedan

Otkriće i spoznaja da ste trudni biti će radostan trenutak za vas i vašeg partnera!

Buduća majka
Izostanak mjesečnice je doista pravi pokazatelj da ste trudni i javlja se dva do tri tjedna nakon začeća. Izostanak menstruacijskog krvarenja može biti izazvan i drugim razlozima, zato trudnoću potvrdite sami testom ili liječničkim pregledom. Ovo je vrijeme kada se trudnoća može vidjeti i ultrazvučnim pregledom: gestacijska (embrionalna) vrećica mjeri 10 - 15 mm u promjeru, a unutar embrionalne osnove se vide otkucaji fetalnog srca.
Trudnoća se obično dijeli u tri razdoblja, koja su označena pojmom trimestar ili tromjesečje. Prvi trimestar traje do punih 15. tjedana, tijekom prvih 12. tjedana odvija se organogeneza. Koncem prvog trimestra svi organi su formirani i od sada do konca trudnoće dijete raste u dužinu i deblja se. U ovo vrijeme je rizik od spontanog pobačaja najveći. Drugi trimestar obuhvaća razdoblje od 16. - 27. tjedna trudnoće i treći trimestar razdoblje od 28. - 40. tjedan trudnoće.

Vaša beba
Tijekom šestog tjedna trudnoće postaju vidljivi različiti dijelovi embrija. Embrij iz prvobitnog oblika štita poprima oblik slova C, a neuralna cijev koja se proteže duž leđa je sada zatvorena. Uzduž obje strane neuralne cijevi nastaju nakupine stanica zvane somiti iz kojih se razvijaju mišići i druge strukture pojedinih segmenata tijela.

Dužina i težina bebe:
Volumen gestacijske (embrionalne) vrećice je 2 - 3 ml, a vaša beba je dugačka 2 - 6 mm.

Savjet
Vaša beba će se roditi četrdeset tjedana od prvoga dana vaše zadnje menstruacije (ZM). Ipak na ovako izračunati termin poroda (TP) porodi se svega se 3 - 5% beba. Stvarni termin poroda leži zapravo u razdoblju između 38. i 42. tjedna trudnoće.
Obzirom da je začeće nastupilo tek koncem drugog ili početkom trećeg tjedna trudnoće, u četrdesetom tjednu trudnoće je vaša beba stara samo 38 tjedana.
Početak stvaranja morfoloških karakteristika

Embriologija
Četvrti tjedan embrionalnog razvitka je razdoblje između 23 - 28 dana po oplodnji i obuhvaća Carnegie stadije 8 - 10. Ovo je razdoblje u kojem svaki od triju zametnih listića daju osnovu za brojna tkiva i organe, te se javljaju prve morfološke karakteristike kičmenjaka.
Carnegie stadij 8 odlikuje kruškoliki oblik embrionalnog diska, početak procesa neurulacije i pojava notokordalnog i neurenteričkog kanala.
Tijekom Canegie stadija 9 nastaje neuralni žlijeb koji se širi prema primitivnoj pruzi , te počinje uzdizanje lateralnih rubova neuralne ploče i stvaranje neuralnih nabora i somita. Ovaj stadij karakterizira prisustvo 1-3 somita, vidljiv neuralni žlijeb, pojava moždanih vezikula i početak kucaja srca.
Carnegie stadij 10 odlikuje početak spajanja neuralnih nabora i nastajanje neuralne cijevi s dva otvora - prednjim i stražnjim neuroporusom. Nakon zatvaranja neuralne cijevi pojavljuju se dva parna zadebljanja ektoderma: slušne i lećne plakode, kao i prva dva ždrijelna luka.
Na ultrazvučnim slikama su vidljivi gestacijska i žumanjčana vrećica, kao i embrij čija je duljina CRL - "crown rumph length" - od tjemena do trtice 1 - 3,5 mm, oblika je slova C uslijed savijanja embrionalnog diska.
Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / sedmi tjedan


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / sedmi tjedan

Sedmi tjedan amenoreje odlikuje pojava ranih znakova trudnoće: mučnine i često povraćanja. Amenoreja označuje razdoblje od zadnje mjesečnice, za razliku od "stvarne" trudnoće koja je nekih dva tjedna kraća. Otuda i razlika u "pučkom" računanju trajanja trudnoće u odnosu na visinu trudnoće koju vam odredi ginekolog!

Buduća majka
U prvim tjednima trudnoće najčešći simptom je mučnina i često povraćanje. Bez obzira što se naziva jutarnja mučnina, može se javiti u bilo koje doba dana. Često se javlja pojačana osjetljivost na mirise, kod nekih žena pojačan osjećaj umora i bez dodatnog napora, te osjećaj razdražljivosti. Dojke su napete i osjetljive. Razlog ovim promjenama je povišena razina hormona progesterona kojeg stvara još uvijek žuto tijelo jajnika.

Vaša beba
Tijekom proteklog perioda, prednji dio neuralne cijevi počinje se širiti u mjehurić iz kojega će nastati mozak koji će ispuniti glavu. S obje strane glave počinju se formirati optički mjehurići iz kojih će nastati oči bebe. Na površini embrija počinju pupati male okrajine iz kojih će se razviti ručice i nožice. Na stražnjem kraju bebe još uvijek se vidi rep. Embrij se nalazi unutar embrionalne vrećice i okružen je s dvije zaštitne membrane (amnion i korion).

Dužina i težina bebe:
Beba je dugačka od tjemena do trtice 5 - 13 mm i teška oko 0.8 g

Savjt
Kad osjetite da nadolazi val mučnine, sjednite i nagnite se naprijed tako da vam se glava odmara među koljenima.
U sprječavanju jutarnjeg povraćanja i drugih čestih tegoba u trudnoći mnogim ženama pomaže topao čaj od kamilice, mente ili đumbira. Vrećice biljnog čaja dostupne su u svim trgovinama hranom, a uz pomoć cjedila možete sami pripremati biljne čajeve.
Razvitak ždrijelnih lukova

Embriologija
Sedmi tjedan amenoreje i peti tjedan embriogeneze je razdoblje između 29 - 33 dana nakon oplodnje. Tijekom ovog razdoblja nastaju suptilne morfološke promjene, pri čemu dominira rast glave.
Carnegie stadij 11 odlikuje pojava 13 - 20 somita, rostralnog neuroporusa i slušnih mjehurića koji se još uvijek nisu odvojili. Počinje razvitak optičkih mjehurića i sinusa venosusa. Pojavljuju se mezonefritički kanal i tubuli.
Tijekom Carnegie stadija 12 zatvara se kaudalni neuroporus, vidljiv je treći ždrijelni luk kao i 21 - 29 somita. Pojavljuju se pupoljci gornjih ekstremiteta, kao i plućni pupoljci.
Carnegie stadij 13: Slušni mjehurić je odvojen, lećna plakoda još uvijek ne pokazuje udubljenje. Pojava četvrtog ždrijelnog luka. U srcu nastaju septum primum i foramen primum. Razlikuju se lijevi i desni plućni pupoljak, osnove nogu, kao i više od 30 somita.
Carnegie stadij 14 obuhvaća nastanak osnove malog mozga i očnog mjehurića. Pojavljuje se šesti ždrijelni luk. Pupoljci gornjih ekstremiteta se izdužuju.
Ultrazvučni pregled otkriva gestacijsku i žumanjčanu vrećicu, embrij čija je duljine između 2,5 - 7 mm, kod kojeg razlikujemo dva moždana mjehurića, srčano ispupčenje i kaudalni dio, te pupoljke prvo gornjih i potom donjih ekstremiteta.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / osmi tjedan

Ako do sada niste posjetili liječnika, vrijeme je da to učinite u narednom razdoblju! Ginekološka skrb tijekom trudnoće naziva se prenatalna ili antenatalna skrb ili pregledi. Idealna prenatalna skrb obuhvaća preglede jednom mjesečno do 28. tjedna trudnoće, potom se pregledi planiraju svaka 3 tjedna, a od 36. tjedna svaka 2 tjedna. U vrijeme termina poroda pregledi su jednom tjedno ili češće.

Buduća majka
Stijenka maternice je do sada već jasno omekšala da bi mogla dopustiti blastocisti da se čvrsto ukopa. Uz omekšanje tijela maternice javlja se zgušnjavanje sluzi vrata maternice, koja stvara čep (Kristellerov čep) u kanalu vrata maternice, koji će otići tek s prvim porođajnim trudovima koncem trudnoće. Kod ginekološkog pregleda u ovo vrijeme, osjeti se jasno povećanje i mekoća maternice. Ovo povećanje maternice je izvana još uvijek neprimjetno. O trudnoći u ovo vrijeme svjedoče jedino tegobe koje imate, pozitivan test na trudnoću koji ste napravili ili nalaz liječnika koji vas je pregledao.

Vaša beba
Stvaranje pojedinih organa embrija - organogeneza je u punom jeku! Počinje se stvarati embrionalni probavni sustav, s već prisutnom žumanjčanom vrećicom koja u ovo vrijeme proizvodi krvne stanice. Razvijaju se embrionalna pluća, a pupčana vrpca i posteljica obavljaju zajedničke funkcije. Počinje se nazirati obris lica s otvorom za usta. Pojavljuju se gornja usna i uz nosnice vršak nosa. S jedne i druge strane glave su prisutni pigmentni diskovi iz kojih će se razviti šarenica oka. Počinje razvitak vanjskog uha. Razvitak udova napreduje, tako da se već tjedan dana nakon stvaranja pupoljaka udova, na njima razlikuju dva dijela: predio ramena i ruke.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 2.5 cm, i teška oko 3 g.

Savjet
Kod prvog ginekološkog pregleda vaš liječnik će vas ispitivati o vašem zdravlju kao i bolestima u obitelji. Prije nego posjetite ginekologa prisjetite se datuma vaše zadnje menstruacije.
Pitajte vašeg liječnika sve što vam nije jasno u vezi s trudnoćom. Unaprijed sastavite popis onoga što vas zanima.
Uobičajene liječničke kratice s kojima ćete se u ovo vrijeme susretati:
ZM - zadnja menstruacija
TP - termin poroda
TT - tjelesna težina
Alb - bjelančevine (albumen) u mokraći
RR - krvni tlak
KKS - kompletna krvna slika
KČS ili KDS - kucaji čedinjeg ili dječijeg srca
SSL ili CRL - dužina tjeme-trtice
Šesti embrionalni tjedan

Embriologija
Šesti tjedan embriogeneze je razdoblje između 36. - 41. dana nakon oplodnje, koje obuhvaća Carnegie stadij 15 - 17.
Tijekom Carnegie stadija 15 dolazi do prekrivanja lećnog mjehurića ektodermom, dok su razvitak nosne jamice i osnove dlanova u punom jeku. Buduće moždane hemisfere su bolje definirena, postaje vidljiva pigmentirana retina. Unutar bronhijalnog stabla se rezlikuju lobarni pupoljci.
Carnegie stadij 16 odlikuje lateralizacija nosnih jamica, pojava nazolakrimalnih jamica, te osnova tabana. Nastaje osnova cerebralne epifize, postaje vidljiva neurohipofizarna evaginacija. Postaju evidentni lobarni bronhi.
Carnegie stadij 17: Glava je relativno velika, trup se počinje ispravljati. Razlikuju se nazofrontalne jamice i aurikularni brežuljci. Postaju vidljivi prsti, još uvijek prisutne formacije interdigitalnih zona. Počinje hondrifikacija u području gornjih ekstremiteta - humerusa i radiusa, kao i u nekim vertebralnim sentrima. Dolazi do atrofije embrionalnog repa. Počinje razvitak pupoljaka segmentalnih bronhija. Vidljiv je crvuljak.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / deveti tjedan

Unatoč trudnoći od devet tjedana, trbuh se još ne vidi!

Buduća majka
Premda je razvitak embrija u poodmaklom stadiju, u vašemu vanjskom izgledu još uvijek nema znakova trudnoće ili su promjene tako male da ih samo vi možete zapaziti! Tako naprimjer koža lica može postati glatkija nego inače, a lice bucmastije. Kod nekih trudnica mogu se javiti i prištići. U ovo vrijeme razina hormona hCG dosiže velike vrijednosti, zbog čega su tegobe (mučnina) najčešće najizraženije. Druga djelovanja hormona trudnoće odnose se na dojke koje postaju punije, i u većine trudnica osjetljivije. Moguća je pojava pojačanog vaginalnog iscjetka, što ne čudi obzirom da razina hormona estriola raste i do 1.000 puta iznad vrijednosti izvan trudnoće.

Vaša beba
S rastom u dužinu i povećanjem embrija dolazi do izravnavanja leđa i smanjenja, te nešto kasnije iščezavanja repa. Glava embrija je još uvijek nesrazmjerno velika u odnosu na njegovo tijelo, i savijena je put sprijeda, prema njegovim prsima. Oči su već dobro razvijene, još uvijek su široko razmaknute, gotovo su sa strana na glavi, i pokrivene membranskim poklopčićem. Dolazi do potpunog nestanka repa. S razvitkom mišića vaša beba se počinje micati. Naravno da ove pokrete ne možete osjetiti - proći će još dugo vremena prije nego ih samostalno registrirate. Za sada su pokreti embrija vidljivi isključivo pri ultrazvučnom pregledu!
Napreduje oblikovanje ručica i nožica, s naglaskom na šakicama i stopalima. Na šakicama se razlikuju nabori za prste, koji su još uvijek spojeni. Napreduje razvitak crijeva, pri čemu se nerijetko crijevo nalazi i unutar pupčane vrpce, što je sve do 12. tjedna trudnoće sasvim normalna pojava (fiziološka omfalokela).
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 3.5 cm, i teška oko 4 g.

Savjet
Preporučeno povećanje težine u normalnoj trudnoći iznosi 10 - 12 (15) kilograma. Manjak ili višak kilograma može sprječavati optimalni razvitak vaše bebe i otežati trudnoću kao i porod.
Sve trudne žene ne dobivaju jednako i ravnomjerno na težini, nemojte se uplašiti ukoliko se vaš dobitak na težini razlikuje od onoga kod vaše prijateljice. U prvom trimestru trudnica dobije jedan do dva kilograma. U drugom trimestru slijedi dobitak na težini od nekih šest kilograma, a u zadnjem pet kilograma. Upamtite da su ovo tek prosječne vrijednosti.
Ponekad će zadržavanje tekućine uzrokovati porast tjelesne težine, što može ometati rad bubrega, a u težim slučajevima izazvati poremećaj rada jetre, srca ili cirkulacije (preeklampsija, HELLP sindrom i sl.). Često vježbanje i široka odjeća mogu poboljšati cirkulaciju.
Zbog zadržavanja tekućine u tijelu, kupite prostraniju odjeću i čvrst grudnjak s širokim naramenicama.
Sedmi embrionalni tjedan

Embriologija
Sedmi embrionalni tjedan je razdoblje između 44. - 49. dana nakon oplodnje.
Tijekom Carnegie stadija 18 tijelo postaje više kuboidalnog oblika. Digitalna ploča pokazuje nabore za prste. Razvija se oronazalna membrana, a u unutarnjem uhu 1-3 polukružna luka. U srcu nastaju septum secundum i foramen ovale. U muških embrija počinje razvitak gonadalnog spola.
Carnegie stadij 19 odlikuje izduljenje i ispravljanje trupa embrija. Udovi se pružaju gotovo izravno naprijed. Razvijaju se nabori za prste na stopalima, razvija se olfaktorni bulbus i stražnji epitel rožnice. Vidljiva je hrskavičava kapsula uha. Pojavljuje se vanjski akustički kanal. Maksila i mandibula. Razvitak zgloba kuka i koljena. Atrofija embionalnog repa. Ruptura kloakalne membrane.
Carnegie stadij 20: gornji udovi su dulji i počinje njihovo savijenje u području laktova, ruke su u pronaciji, a prsti razdvojeni. Živčana vlakna se spajaju s optičkom hijazmom. U metanefrosu su vidljivi bubrežni mjehurići S oblika. Razvitak gonadalnog spola u ženskih embrija.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / deseti tjedan

U ovo vrijeme se javljaju i/ili su najintezivnije "trudničke tegobe" - osjećaj mučnine, pojačano lučenje sline, kao i jutarnje povraćanje.
Buduća majka
Visoka razina hormona trudnoće - ß-hCG je razlog pojave tipičnih tegoba rane trudnoće: osjećaj mučnine, pojačano lučenje sline, jutarnje povraćanje. U ovo vrijeme razina ß-hCG dosiže vrijednosti od oko 1 milijun IU/L. O kojim vrijednostima se ovdje radi, točnije ćete si predočiti kada znate da je za produkciju 1 IU/L hCG potrebno 1 milijun stanica trofoblasta! Ovako visoke vrijednosti se održavaju do 12. tjedna trudnoće, potom razina ß-hCG pada na 100.000 IU/L u 16. tjednu trudnoće, vrijednost koja se potom održava do konca trudnoće. S padom razine ß-hCG obično prestaju problemi s mučninom i povraćanjem u trudnoći. Ukoliko se ovi problemi nastavljaju, potrebno je razmotriti i njihove druge uzroke!
Funkcija ß-hCG hormona u organizmu trudnice je višestruka. U ranoj trudnoći su to:
•             luteotropna funkcija: potpora funkciji žutoga tijela jajnika u produkciji progesterona koji održava trudnoću,
•             tireotropna funkcija: utjecaj na štitnu žljezdu trudnice koja povećava svoju funkciju u trudnoći za nekih 25%! i
•             imunosupresijska funkcija: zajedno s drugim hormonima (EPF - Early factor of pregnancy i PAF - Platteled activated factor) suprimira imunološki odgovor trudnice i na taj način sprječava odbacivanje ploda kao stranog tijela (embrij - da se prisjetimo - nosi 50% gene oca koji su za trudnicu strani geni).

Vaša beba
Većina organa vaše bebe već postoji u minijaturnom obliku, a plan razvitka se upotpunjuje razvitkom spolnih organa. Unatoč tomu što se vanjsko spolovilo neće vidjeti još nekih tjedan dana, u ovom tjednu su od indiferentne primarne gonade formirani jajnici ili testisi koji potom svojim hormonima usmjeravaju razvitak vanjskih spolnih organa. Nastavlja razvitak šakica i stopala, sada se palac počinje razlikovati od drugih prstiju. Javljaju se okusni i zubni pupoljci.
Srce je u potpunosti razvijeno i sadrži četiri šupljinice: dvije pretklijetke i dvije klijetke. Mozak se nastavlja ubrzano razvijati: svake minute nastane otprilike 250.000 novih moždanih stanica!
Ultrazvučno se mogu pratiti pokreti vaše bebe, koji još uvijek nisu voljnog karaktera.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 4.5 cm, a teška oko 5 g.

Savjet
Osim osjećaja mučnine i povraćanja, hormonalne promjene u trudnoći mogu izazvati promjene na koži u smislu trudničkih pjega na licu (chloasma) kao i snažnije pigmentacije drugih dijelova tijela (areole oko bradavica na grudima, središnje linije na trbuhu - linea nigra). Promjene nastaju kao rezultat dublje pigmentacije kože usljed visoke razine estrogena. Osim tamnijih pigmentacija, mogu se javiti i spider nevusi: sitni crveni madeži sastavljeni od vrlo sitnih žilica koje su nalik na paukove nožice. Spider nevusi nastaju usljed prskanja vrlo sitnih krvnih kapilara kože. Promjene možete unekoliko spriječiti zaštitom od direktnog izlaganja lica sunčevim zrakama! Koristite kreme za lice s visokim zaštitnim faktorom.

Osmi embrionalni tjedan
Embriologija
Osmi embrionalni tjedan označuje konac embriogeneze, a vremenski predstavlja razdoblje između 51. - 56. dana nakon oplodnje.
Carnegie stadij 21 obuhvaća slijedeće promjene: ručice dosižu jedna drugu, izdužuju se prstići, stopala dosižu jedno drugo. Unutar mozga se registrira kortikalna ploča. U potkožnom tkivu glave nastaje i širi se mreža krvnih žila. U rožnici se razvija substantia propria. U metanefrosu nastaju glomerularne kapsule.
Tijekom Carnegie stadija 22 se razvijaju očni kapci i vanjsko uho. Nastaju tragus i antitragus, nosni septum, sekundarno nepce. Adenohipofizarna peteljka je još uvijek nekompletna. Vidljiva je skleralna kondenzacija. U metanefrosu su prisutni nekoliko veliki glomeruli.
Carnegie stadij 23: Glava se zaokružuje i još uvijek čini oko 50% veličine embrija. Nastaju brada, nosne jamice. Udovi se izduljuju i bolje diferenciraju. Humerus je u fazi hrskavičavog razvitka. U metanefrosu sekretorni tubuli dobijaju izgled konvoluta, prisutni su brojni veliki glomeruli.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / 11. tjedan

Ovaj tjedan označuje konac embrionalnog razdoblja - završava se embrionalni razvitak - embriogeneza (organogeneza) i počinje fetalno razdoblje.

Buduća majka
S napredovanjem trudnoće, uz djelovanje hormona trudnoće dolazi do porasta bazalnog metabolizma kao i volumena krvi. Najveći utjecaj na porast bazalnog metabolizma ima porast funkcije štitnjače, čija aktivnost pod utjecajem visoke razine estrogena raste za nekih 25%. Otprilike toliko iznosi i porast bazalnog metabolizma. Volumen krvi raste tijekom cijele trudnoće. Pri tome je značajniji porast plazme (tekuće faze krvi) čija količina raste za 30%, dok udio krvnih stanica s porastom od samo 25% ne prati ovaj porast količine krvne plazme, zbog čega se javlja anemija usljed hemodilucije (usljed neproporcionalnog porasta različitih faza krvi). Iz istog razloga se preporuča kontrolirati krvnu sliku najmanje dva puta tijekom trudnoće: na samom početku, kao i negdje oko 28. tjedna trudnoće.
Uslijed porasta bazalnog metabolizma kao i volumena cirkulirajuće krvi možete se osjećati puno toplije nego inače, kao i više se znojiti. Pazite na dovoljan unos tekućine.

Vaša beba
Glava vaše bebe još uvijek svojom veličinom nadmašuje tijelo, i čini gotovo cijelu polovicu dužine tijela. Razlog tomu je veoma rani početak razvitka mozga. Sada se uši postupno premještaju od vrata prema njihovom mjestu na glavi. Napreduje razvitak ostalih organa. U trbuhu se intenzivno razvijaju crijeva, koja se nerijetko mogu vidjeti ultrazvučno i u pupčanoj vrpci (fiziološka omphalokela) što je za ovaj period embriogeneze sasvim u redu. Crijeva se tijekom narednog tjedna vraćaju sasvim na svoje mjesto, u trbuh. Razvija se mišićni sloj stijenke crijeva, koja stoga pokazuju peristaltiku - valove kontrakcija koji potiskuju hranu kroz crijevo. Dovršava se razvitak vanjskog spolovila vaše bebe.

Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 4.5 - 6.0 cm, a teška je 8 - 10 g.

Savjet
Hormonalne promjene tijekom trudnoće (imunosupresijsko djelovanje hormona trudnoće) utječu na omekšavanje desni, lakšu sklonost infekciji, kao i krvarenje iz desni. Ne zaboravite na redovitu higijenu zuba.
Ukoliko posjetite zubara, svakako napomenite da ste trudni - rendgensko slikanje se ne samo u ovom slučaju, nego općenito ne preporučuje do vitalnih indikacija (ugroženosti života). Embrionalno tkivo je veoma osjetljivo na utjecaj rendgenskog zračenja obzirom da se stanice veoma brzo dijele i istodobno specijaliziraju za različite funkcije (diferencijacija stanica). Rendgensko zračenje može stoga izazvati spontani pobačaj ili nastanak fetalnih anomalija. Naravno da se i ovdje razlikuje djelovanje različitih doza rendgenskog zračenja! S oštećenjima djeteta je za računati ukoliko se radi o dozama zračenja od 50 do 250 Gy (Gy = Gray), dok doze manje od 10 Gy ne izazivaju trajnije efekte. U suvremenoj rendgenskoj dijagnostici su vrijednosti doza rendgenskog zračenja gotovo uvijek ispod 10 Gy, a osim toga se gotovo uvijek veoma precizno i ciljano ozračuje uz pokrivanje ostalih dijelova tijela, tako da je rizik oštećenja minimalan.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / 12. tjedan

Razdoblje između 11. - 14. tjedna je vrijeme rezervirano za kombinirani probir!
Buduća majka
Kombinirani probir označuje uporabu ultrazvučnih i biokemijskih biljega u procjeni individualnog rizika jedne trudnice za kromosomopatije tipa Downov, Edwardsov i Patauov sindrom. Provodi se u razdoblju između 11. - 13 +6 tjedna trudnoće.
Premda je maternica već značajno narasla trbuh još uvijek ne mora biti primjetan. Maternica u ovo doba mjeri nekih 10 cm i lagano izlazi iz male zdjelice u trbušnu šupljinu. Povećanjem maternice stvara se pritisak na druge unutarnje organe, dok pritisak na mokraćni mjehur - što se u većine trudnica manifestira učestalim mokrenjem na samom početku trudnoće - sada popušta.
Od sada bi trebali voditi računa o držanju tijela - mnogi pokreti o kojima normalno ne razmišljamo (stajanje, hodanje, sjedenje) zahtijevaju prilagodbu u trudnoći. Da biste održali ravnotežu tijela, nosite cipele s niskim petama ili cipele bez peta. Pokušajte hodati ravno, bez okretanja noge prema van, bez saginjanja prema naprijed ili unatrag. Kod stajanja opustite ramena i izravnajte leđa. Istegnite vrat i izvijte stražnjicu. Kod dizanja tereta čučnite držeći leđa ravno, a teret podižite služeći se nogama i bedrenim mišićima.
Vaša beba
Konačno je dovršen veliki posao - završena je embriogeneza i vaša beba je kompletno razvijena. Od sada pa do konca trudnoće najveće promjene se tiču dobitka na težini i rasta bebe. Od sada se vaša beba ne naziva više embrij - nego fetus.

Fetalni rast se nastavlja ubrzanim tempom - u zadnja dva tjedna vaša beba je više nego udvostručila svoju težinu. Nastavlja se oblikovanje lica koje je sve više nalik ljudskom licu. Razvitkom noktiju na rukama i nogama završava se razvitak prstića. Beba je veoma pokretna i kod ultrazvučnog pregleda se zapažaju nagli i snažni pokreti tipa trzaja - pokreti su spontanog karaktera, ali bez volje djeteta. U ovo vrijeme je kontrola pokreta djeteta još uvijek podređena živčanim središtima u leđnoj moždini, a moždani centri za koordinaciju pokreta još nisu razvijeni.
U ovome tjednu se crijeva u potpunosti smještaju u trbušnu šupljinu i ukoliko se prije vidjela omphalocoela (prisustvo crijeva u pupčanoj vrpci), sada se ta slika gubi. Formirano je i raspoznatljivo vanjsko spolovilo, koje se standardnim ultrazvučnim tehnikama još neko vrijeme neće moći raspoznati.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 6.5 cm, a teška 10 - 15 g.

Savjet
Najkasnije od sada pa nadalje potrudite se stvoriti za sebe i vašu bebu ozračje mira i opuštenosti! Otpustite stvari iz vaše glave koje vas živciraju - posebice ako nemaju pretjerano veze s vašom trudnoćom. Olakšajte si vaš posao, podijelite kućne poslove, izbjegavajte pretjerani stres.
U vašemu kućanstvu otklonite izvore opasnosti.
Premda nije dokazano da mikrovalna pećnica može štetno utjecati na razvitak djeteta (prije svega se prašina digla oko utjecaja na razvitak očiju), izbjegavajte nepotrebno stajanje ispred mikrovalne pećnice dok ju/ako ju koristite. Uvjerite se svaki puta da su vratašca dobro zatvorena.
Obratite pozornost na upozorenja koja stoje na kemijskim sredstvima za čišćenje koja inače koristite u vašem kućanstvu. Nosite rukavice ako ih koristite, dobro provjetrite stan nakon njihove uporabe.
Ukoliko je tekuća voda jako klorirana, najbolje je piti prokuhanu vodu.
Ukoliko već sada želite započeti s pripremama i bojanjem dječije sobe, obvezno pročitajte upozorenja na etiketama, po mogućnosti nabavite boje bez štetnih sastojaka. Dobro je dodatno ozeleniti stan - postaviti u stan nešto zelenih biljaka koje upijaju štetne sastojke iz zraka.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / 13. tjedan

Polaganim smanjenjem razine ß-hCG dolazi do popuštanja tipičnih tegoba u ranoj trudnoći.

Buduća majka
Smanjuju se i lagano prestaju tipične tegobe rane trudnoće, posebice jutarnja mučnina, povraćanje kao i razdražljivost ili tjeskoba koje se javljaju u nekih trudnica. Dovršetkom razdoblja embriogeneze, u kojem rizik od nastupanja spontanog pobačaja iznosi oko 15%, kao i preuzimanjem mnogobrojnihi funkcija žutog tijela od strane posteljice stabilizira se dotok hormona trudnoće i ujedno pada rizik od spontanog prekida trudnoće na nekih 10% što ostaje konstatno do kraja 28. tjedna.
Najčešći razlog tzv. ranom spontanom pobačaju (pobačaj do 16. tjedna trudnoće) je teško oštećenje embrionalne/fetalne osnove bilo da se radi o kromosomalnom ili egzogenom (vanjskom) oštećenju. Kasni pobačaj je pobačaj koji se dešava između 16. i 28. tjedna trudnoće, najčešći razlozi ovome su malformacije maternice, miom, insuficijencija vrata maternice kao i infekcije. Rizik ponavljanog spontanog pobačaja nakon jednog spontanog pobačaja iznosi 24%, nakon dva spontana pobačaja 26% i nakon tri spontana pobačaja 36% (habitualni pobačaj).
Blighted ovum je oblik spontanog pobačaja kada se u gestacijskoj vrećici embrij uopće ne razvija.
Missed abortion je oblik spontanog pobačaja pri čemu odumrli fetus biva zadržan u maternici. Otkriva se ultrazvučnim pregledom pri čemu se nalaze zastoj rasta fetusa kao i odsustvo KČS - kucaja čedinjeg srca.
Znaci spontanog pobačaja su pojava krvarenja kao i bolova u donjem dijelu trbuha u trudnoći.

Vaša beba
Napreduje sazrijevanje funkcija posteljice koja doprema hranjive sastojke kao i kisik, te transportira razgradne tvari ploda u majčin krvotok. U ovo vrijeme posteljica preuzima u potpunosti hormonsku funkciju žutog tijela jajnika, što je od presudnog značaja za održavanje trudnoće. Posteljica je obično okruglastog oblika i u vrijeme termina poroda će težiti oko 500 g. Ima dvije površine: jednu hrapavu s koje polaze korionske resice i usađuju se duboko u sluznicu maternice i drugu stranu koja je glatka i prekrivena tankom opnom. Ova opna se nastavlja i širi od posteljice oblažući cijelu unutrašnjost maternice stvarajući šupljinu ispunjenu tekućinom u kojoj se nalazi fetus. Opna se zapravo sastoji od dva lista, amniona i koriona, koji su slijepljeni. S glatke strane posteljice polaze krvne žile koje tvore jednu pupčanu arteriju i dvije pupčane vene koje izgrađuju pupkovinu i preko kojih je fetus u vezi s posteljicom i majkom.
Nastavlja se i oblikovanje lica, osobito nosa i obraza, a očni kapci se spajaju i ostati će zatvoreni gotovo četiri mjeseca. Sada se jasno razlikuje koštano tkivo koje je već na svome mjestu, te se uočavaju točke okoštavanja za kosti glave, u udovima, kao i rebrima. Rast ručica omogućuje njihovo pomicanje i stavljanje palca u usta. Vaša beba sada već može gutati manje količine plodne vode i od nje stvarati mokraću.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 6.5 - 7.8 cm, a teška 15 - 30 g.

Savjet
Od najvećeg značaja za vaše dobro opće osjećanje kao i zdravi razvitak vašeg djeteta je zaštita od infektivnih bolesti. Obratite pozornost na higijenu:
U vašem kućanstvu otklonite potencijalne izvore infekcije:
•             perite često ruke;
•             nemojte koristiti zajednički ručnik niti četkicu za zube;
•             ukoliko je neki od članova vaše obitelji bolestan, potrebno je često mijenjati posteljinu kao i ručnike, te ih odvojeno prati i iskuhavati;
•             zaobiđite vaše bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći. Vaša okolina će zasigurno imati razumijevanja za vaš postupak. Dobro i brzo ozdravljenje možete poželjeti i telefonskim putem.
•             ukoliko vaša djeca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konzultirajte pedijatra. Osip može značiti i vodene kozice i šarlah, što može imati utjecaja na vašu nerođenu bebu.
•             pobrinite se za zdravlje i cijepljenje vaših kućnih ljubimaca.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / 14. tjedan

Ovaj tjedan zajedno s 15. tjednom trudnoće označuje završetak prvog tromjesečja trudnoće.

Buduća majka
Nastavak postupnog rasta maternice koja se lagano izdiže iznad stidne kosti i može izvana opipati.
Najveći broj trudnica doživljava ovaj i naredne tjedne trudnoće kao najbolje razdoblje svoje trudnoće, a većina tegoba nestaje.
Naučite se uživati u vašoj trudnoći. Pronađite vrijeme za opuštanje. Osjećaj tjeskobe za vrijeme trudnoće dovodi do napetosti mišića, što opet može izazvati nelagodu. Opuštanje će vam pomoći da se sučelite s fizičkim naporima poroda, ali i da postignete psihički mir.

Vaša beba
Lice vaše bebe je sve razvijenije. Prepoznaju se korijen nosa, formirani su obrazi, uši su sa strana na vratu prema glavi, a oči su sve bliže jedno drugome. Štitna žljezda je dovršila svoj razvitak i spremna je za početak stvaranja vlastitih hormona. U muških fetusa razvija se prostata, a u u ženskih fetusa se jajnici spuštaju iz trbuha u malu zdjelicu.
U ovom tjednu dolazi do nicanja finih lanugo dlačica koje rastu gotovo po cijelom tijelu fetusa. Vjeruje se da lanugo dlačice imaju zaštitnu ulogu, prije svega pridržavajući vernix na površini kože. Vernix je masni, voštani i sirastog izgleda pokrov kože koji beba sama izlučuje i stvara. Lanugo dlačice otpadaju, a vernix većim dijelom iščezava prije nego što će se beba roditi.
Zajedno s lanugo dlačicama pokazuju se obrve, za sada veoma nejasno, čak niče i po koja vlas na glavi.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 8.0 - 11.0 cm, a teška 30 - 60 g.

Savjet
Tijekom prvog trimestra trudnoće dobitak na tjelesnoj težini je neznatan, a potom ravnomjerno raste otprilike u ritmu 400 - 500 g / tjedan tijekom drugog i trećeg trimestra, tako da je ukupni dobitak na koncu trudnoće nekih 10 - 12 kg.
Osim redovitih kontrola tjelesne težine u okviru liječničkih pregleda (antenatalna skrb), preporuka je dodatno kontrolirati težinu na kućnoj vagi. Važite se najbolje uvijek u isto doba dana, npr. ujutro bez odjeće i obuće. Ukoliko je dobitak na težini prosječno 400 - 500 g/tjedan, nalazite se u optimalnom području!
Odakle potječu dodatni kilogrami na koncu trudnoće:
•             dijete: oko 3.500 g
•             placenta: 500-600 g
•             plodna voda: 1.000 g
•             maternica (prije trudnoće teži svega 50 g): 1.000 g
•             dojke: 500 g
•             dodatno masno tkivo: najmanje 1.700 g
•             zadržana tekućina: najmanje 2.000 g
•             dodatna količina krvi: oko 1.500 g.
Trudnoća nije vrijeme za držanje dijete! Izuzetak je šećerna bolest u trudnoći, kada formu i način dijete propisuje liječnik. Premali unos kalorija može dovesti do deficita hranjivih tvari u majčinom organizmu što za posljedicu ima zaostatak ili prestanak rasta djeteta, premala porođajna težina i čak prijevremeni porod.
U specijalnim slučajevima - također uvijek pod liječničkim nadzorom - dopuštena su odstupanja od standardne sheme:
•             kod pretilih trudnica, uz kontroliranu prehranu s manje kalorija;
•             kod veoma mladih trudnica, čiji vlastiti rast i razvitak još nije dovršen;
•             kod pothranjenih trudnica, koje trebaju hiperkalorijsku ishranu i
•             kod trudnica s višestrukom trudnoćom, čije su potrebe povećane.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / 15. tjedan

Vrijeme je za kupovinu trudničke odjeće!

Buduća majka
Sada je i vaš trbuh jasno prepoznatljiv! Time i dosadašnja odjeća postaje preuska i vrijeme je za kupovinu trudničke odjeće. Porastom volumena krvi počinje prilagodba vašeg organizma na povećani napor, prije svega srce povećava svoj učinak za 20%. Rastu minutni, kao i udarni srčani volumen, što je praćeno s povećanom srčanom frekvencijom (ubrzani rad srca i ubrzani puls).

Vaša beba
Nastavlja se finiji razvitak kože vaše bebe, koja je u ovo vrijeme tanka i prozirna i kroz koju se vidi mnoštvo krvnih žilica. Lanugo dlačice prekrivaju gotovo cijelu površinu kože bebe, a jasnije se ističu dlačice na obrvama. Počinje rasti kosa na glavi, a pigmentne stanice počinju stvarati crni pigment. Razvijaju se daljnji centri okoštavanja i kosti, kao i koštana moždina koja preuzima funkciju žumanjčane vreće u stvaranju krvi djeteta. Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba s time i sve savitljivija. Sada vaša beba može svoje prstiće stisnuti u šaku.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 10 - 12 cm, a teška 50 - 100 g.

Savjet
Većina trudnica je početkom trudnoće veoma zaokupljena mišlju o trudnoći, nadama i strahovima, kao i tjelesnim promjenama koje nastaju. Rezultat toga je veoma često gubitak seksualne želje i izbjegavanje spolnih odnosa.
S završetkom prvog tromjesečja trudnoće i s popuštanjem tegoba, prihvaćanjem i zaokupljenošću promjenama koje se dešavaju, raste želja za nježnošću što vrlo često oživljuje i interes za tjelesnom ljubavi. Savršeni položaj za vođenje ljubavi tijekom trudnoće je položaj jedan do drugoga, čime se izbjegava pritisak na trbuh i grudi, što trudnica može doživljavati bolno.
Koncem trudnoće u većine trudnica ponovo popušta seksualno zanimanje, najviše uslijed snažnih tjelesnih promjena kao i zaokupljenošću samim porodom.
Strah da bi ste mogli povrijediti dijete prilikom spolnog odnosa je neutemeljen, jer je dijete u maternici veoma dobro zaštićeno.
U nekim pak posebnim situacijama mogle bi nastupiti smetnje. Sjemena tekućina, obzirom da sadrži prostaglandine mogla bi izazvati prijevremene trudove a time i prerani porod. Prostaglandini su tvari slične hormonima koje koncem trudnoće zajedno s oksitocinom izazivaju porodne trudove. Kod pojava sukrvice prilikom spolnog odnosa savjetuje se pregled ginekologa, iako je u većini slučajeva razlog veoma dobra prokrvljenost vagine i vanjskog spolovila, tako da se ne mora raditi o ozbiljnom simptomu.
U sljedećim situacijama ne biste trebali imati spolne odnose tijekom trudnoće:
•             kod nisko sjedeće ili predležeće posteljice (opasnost od krvarenja);
•             kod insuficijencije vrata maternice (otvornosti materičnog ušća);
•             kod pojave prijevremenih trudova;
•             kod učestalih vaginalnih infekcija.
Ukoliko vam je iz bilo kojeg razloga liječnik savjetovao suzdržavanje od spolnog odnosa, vi i vaš partner možete još uvijek održavati tjelesnu i emocionalnu intimu ljubavnim milovanjem i nježnim diranjem trbuha.

izvor: www.suncemoje.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.