petak, 3. veljače 2012.

Trudnoća po tjednima - TREĆI TRIMESTAR (28-40 tjedan)

Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 28. tjedan
SLIKE-MALIH-BEBA-13.jpg
Ovaj tjedan označuje početak trećeg tromjesečja trudnoće.

Buduća majka
Početkom trećeg tromjesečja trudnoće standardno se još jednom provjeravaju testovi: kompletna krvna slika KKS i razina antieritrocitnih protutijela u krvi (antiglobulinski ili Coombsov test). Kako se za vrijeme trudnoće volumen krvi povećava za oko 30%, a volumen krvnih elemenata za oko 25% - postoji prirodno blaga dilucijska anemija (anemija usljed razrjeđenja krvi). Ukoliko je razina željeza u granicama normalnog, usprkos anemije u krvnoj slici nije nužno uzimati dodatne preparate željeza. I obrnuto, vrlo često usljed velikih potreba trudnice i djeteta za željezom postoji anemija i manjak željeza, kada se svakako preporuča supstituirati željezo. Osobito bogati željezom su mahunarke, jaja, povrtnice zelenog lišća kao i crveno meso.
Ukoliko je vaša krvna grupa Rh negativna, u ovom tjednu će se obaviti drugi test na antieritrocitna protutijela. Ovaj test pokazuje da li su se u vašoj krvi razvila protutijela koja mogu ugroziti vašu bebu.

Vaša beba
U 28. tjednu trudnoće vaša beba počinje stvarati surfaktant - tvar koja oblaže unutrašnju površinu plućnih alveola i time smanjuje njihovu površinsku napetost. Na taj način surfaktant omogućuje rastezanje i širenje plućnih alveola - disanje, što je preduvjet za samostalan život. Nastavljaju se procesi sazrijevanja bebinih organa: napreduju rast i sazrijevanje funkcije pojedinih organa. Kosa postaje duža. Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod kože
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 37 cm i teška 800 - 1.000 g.

Savjet
Osim različitih krvnih grupa kao što su A, B i O, crvena krvna zrnca (eritrociti) nose na svojim membranama i druge antigene (tvari koje mogu potaknuti imunološku reakciju i stvaranje protutijela protiv tih tvari). Najvažnija od tvih tvari u trudnoći je Rhesus- faktor, koji je prvi puta otkriven u krvi Rhesus majmuna i po tome nosi svoj naziv. Dodatkom Rhesus-pozitivnih eritrocita u Rhesus-negativnu krv dolazi do stvaranja protutijela koja razaraju eritrocite koji na svojoj površini nose Rhesus-faktor (Rh inkompatibilija). Otuda niti jedna trudnica s Rhes-negativnim faktorom ne smije dobiti Rhesus-pozitivnu krv.
Ukoliko jedna Rhesus-negativna trudnica nosi Rhesus-pozitivno dijete, veoma rijetko za vrijeme trudnoće, ali često kod poroda dolazi do prijelaza dječijih Rhesus-pozitivnih eritrocita u krv majke. Njen imunološki sustav reagira na dječije eritrocite i Rhesus-faktor stvaranjem protutijela. Ova protutijela dospijevaju za vrijeme slijedeće trudnoće u krvotok bebe i razaraju njene eritrocite zbog čega nastupa teška anemija bebe.
U ovakovim slučajevima, ovisno o težini kliničke slike, može se još intrauterino poduzeti transfuzija krvi bebe.
Ovakav problem se gotovo u pravilu ne viđa kod prve trudnoće, jer su trudnoća kao i porod nastupili prije stvaranja protutijela.
U cilju sprječavanja nastanka protutijela, Rhesus-negativne majke danas redovito dobivaju direktno nakon poroda zaštitnu injekciju: Anti-D-imunoglobulin koji sprječava nastanak protutijela protiv Rhesus-pozitivnih eritrocita. Ovakova zaštitna injekcija primjenjuje se i kod zahvata u trudnoći (amniocenteza) ili obilnijih krvarenja za vrijeme trudnoće; naravno samo kod Rhesus-negativnih trudnica.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 29. tjedan

Ukoliko je vaša trudnoća do sada protjecala uredno, vrijeme je da počnete razmišljati o trudničkoj gimnastici.

Buduća majka
U ovo vrijeme nije rijetka pojava vodenaste tekućine iz grudi: pod utjecajem visoke i još uvijek rastuće razine hormona prolaktina, kao i hormona posteljice koji pripremaju dojke za mliječnu sekreciju, nastaje prvo mlijeko ili kolostrum. Pravo mlijeko će se naravno pojaviti tek nekoliko dana po porodu.

Vaša beba vam se sve češće javlja i najavljuje svoj dolazak. Počnite uređivati dječiju sobu postupno u trudnoći i ne ostavljajte sve za zadnje tjedne jer ćete se tada lako zamarati. Za dječiju sobu će vam trebati:
•             Stol za presvlačenje bebe, u visini vašega struka, najbolje s ladicama u kojima ćete držati pelene, rupčiće za brisanje i pranje i ostalo. Vrlo je zgodno namjestiti iznad stola par polica na kojima stoji sve što vam može zatrebati na dohvat ruke.
•             Ormar s ladicama ili ormarić za odjeću, kasnije police ili velika kutija za igračke i kasnije knjige.
•             Mala svjetiljka ili pak podešivo glavno svjetlo, kao i udobna stolica ili kutak za noćna dojenja
•             Iako beba neće stići do utičnica i radijatora u svojim prvim danima života, svejedno provjerite njihovu sigurnost i stavite u utičnice sigurnosne umetke. Dječiji krevetić nemojte smještati do izvora topline.
Iskustva majke nedonoščeta

Vaša beba
Napreduje prije svega odlaganje masnog tkiva, rast unutrašnjih organa i sazrijevanje njihove funkcije. Tijelo zadobiva postupno konačne proporcije. Beba otvara i zatvara oči, kada su joj oči otvorene pomiče ih uokolo kao da nešto gleda.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 38 cm i teška oko 1.000 - 1.250 g.

Savjet
Nema razloga za zabrinutost ili paniku ako vam se dogodilo da ste slučajno - u vrijeme dok još niste znali da ste trudni, popili čašu vina, šampanjca ili piva. Nema dokaza o štetnom djelovanju ovakovog slučajnog uzimanja alokohola u ranoj fazi razvitka djeteta. Sasvim drugačije stoje stvari ukoliko se alkohola ne odreknete za vrijeme cijelog trajanja trudnoće. Na osnovu mišljenja eksperata, alkohol je glavni čimbenik rizika u nastanku prenatalnih oštećenja djeteta.
Alkohol prolazi bez ikakovih poteškoća placentarnu barijeru i ulazi u dječiji krvotok. Obzirom da u djeteta nisu zreli enzimi koji razgrađuju alkohol u jetri - i sasvim mala količina alkohola ostaje u krvotoku djeteta dva do tri puta dulje nego u krvotoku majke. I dok trudnica može osjetiti sasvim lagano djelovanje alkohola, u isto vrijeme njeno dijete je izloženo teškom 'pijanstvu'. Sigurnu granicu liječnici vam ne mogu preporučiti - stoga za trudnice vrijedi pravilo "nula promila", i to za cijeli tijek trudnoće.
Alkohol utječe različitim mehanizmima na embrionalni razvitak. S jedne strane radi se o staničnom toksinu koji izaziva smetnje rasta, a s druge strane izaziva određene anomalije u razvitku. Kako je njegovo djelovanje i neurotoksičkog karaktera, praktički je uvijek zahvaćen i središnji živčani sustav. Unutar alkoholnih oštećenja razlikujemo punu sliku alkoholne embriopatije s tjelesnim, duhovnim i duševnim znacima bolesti od lakših oblika tzv. alkoholnih efekata.
S alkoholnom embriopatijom moramo računati kod redovitog i nekontroliranog konzumiranja alkohola za vrijeme trudnoće. Djeca s alkoholnom embriopatijom ostaju mala rastom, težina i opseg glavice su ispod donje granice krivulje za dob. Javljaju su snažni ispadi u razvitku motoričkih funkcija, duševna oštećenja kao i u pravilu tipičan izgled s uskim očnim prorezima, promjenama na usnama kao i anomalijama u području lica i mozga. Česte su anomalije u razvitku srca, skeleta, bubrega i očiju. Ove tipične promjene se mogu, gledano na težinu bolesti, javiti u nekoliko stupnjeva.
Nešto manje izražena oštećenja usljed zloporabe alkohola označena su kao alkoholni efekti. Uglavnom se ispoljavaju na središnjem živčanom sustavu, a iako se višestruko češće javljaju od alkoholne embriopatije - teže se dijagnosticiraju. S alkoholnim efektima se mora računati već kod redovitog konzumiranja umjerenih količina ili povremenog uzimanja ekscesivnih količina alkohola u trudnoći. Kod zahvaćene djece su prije svega oslabljene moždane funkcije. U školskoj dobi se javljaju poteškoće s čitanjem, pravopisom i računanjem, poteškoće u koncentraciji i pažnji, logičkom i apstraktnom razmišljanju. Ponašanje je često hiperaktivno i hiperagresivno.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 30. tjedan

Povremeno se javljaju kontrakcije - trudovi u trudnoći.

Buduća majka
U prvo vrijeme probne kontrakcije, sada se već redovito javljaju, pa čak i onda kada ih trudnica uopće ne osjeća. Premda se radi o sasvim prirodnoj reakciji maternice na njeno rastezanje, ove kontrakcije imaju posebno ime Braxton-Hicks-ove kontrakcije. To su nepravilne, bezbolne, uvježbavajuće kontrakcije - pripremne kontrakcije za porod. S napredovanjem trudnoće postati će jačeg intenziteta. Mogu se osjetiti kao stezanja maternice ukoliko položite ruku na trbuh.
U ovo vrijeme dolazi do ispravljanja lumbalne lordoze, slabinske zakrivljenosti kralježnice usljed težine trbuha, kao i razmekšanja vezivnih ligamenata, zbog čega su česti bolovi u slabinskom dijelu leđa. Iz tog razloga se savjetuju pravilno držanje tijela kod stajanja i sjedenja.

Vaša beba
Vaša beba vjerojatno osjeti Braxton-Hicksove kontrakcije, pitanje je kako ona to doživljava? Obzirom da beba pliva u plodnoj vodi i obavijena je plodovim ovojima, najvjerojatnije se ove kontrakcije osjete kao manje ili više snažna masaža. U svakom slučaju ove kontrakcije ne mogu ozlijediti bebu.
Napreduje sazrijevanje pluća, a beba sada izvodi i ritmičke pokrete grudnoga koša koji imitiraju disanje. Ponekada, ukoliko prilikom gutanja plodna voda umjesto u želudac uđe na pogrešno mjesto, beba - a i vi možete osjetiti njeno štucanje. U ovo vrijeme vaša beba ima svoje faze: fazu aktivnosti, kao i fazu mirovanja koje su vrlo individualno uklopljene u dnevni ritam vaše bebe. I kao što to po pravilu biva: beba je najživlja kada se opustite za vrijeme dnevnog odmora ili kada pođete spavati.
Beba je sve bucmastija, a s odlaganjem masnog tkiva stabilizirati će se funkcija održavanja tjelesne temperature.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 39 cm i teška 1.100 - 1.400 g.

Savjet
Trudnoća nije vrijeme za konzumiranje droga. Općenito gledano najveći problemi nastupaju sa suženjem krvnih žila posteljice, te smanjenjem placentarnog optoka, kao i dotoka kisika i hranljivih tvari djetetu. Uobičajena pojava je zastoj rasta djeteta koji rezultira vrlo malom porodnom težinom bebe.
Pojedinačno gledano uzimanje kokaina za vrijeme trudnoće može dovesti do različitih anomalija urogenitalnog trakta bebe, zbog čega se kokain danas svrstava u teratogene tvari.
Marihuana, odnosno njen aktivni sastojak THC prolazi placentarnu barijeru i prelazi u krvotok bebe. Znanstveno je potvrđen utjecaj na frekvenciju bebinog srca u smislu opadanja broja kucaja. Teratogeni učinak kao i povišena perinatalna smrtnost nisu potvrđeni kod konzumiranja marihuane. U nekim radovima se osobito ističe učinak marihuane u smislu kromosomskih lomova, zbog čega se uživanje ove biljke ne preporučuje za cijelo vrijeme trajanja trudnoće.
LSD ne posjeduje embriotoksičko djelovanje. U pojedinačnim slučajevima opisani su također kromosomski lomovi, kao i anomalije na skeletu bebe zbog čega se nikako ne preporučuje konzumiranje za vrijeme trudnoće.
Heroin - ovisne trudnice moraju za vrijeme trudnoće, kao i nakon poroda računati s nizom mogućih komplikacija. U većini je dobitak trudnice na težini neprimjeren, a u 50% se razvija trudnička gestoza. Otprilike svaka četvrta heroin-ovisna trudnica je inficirana s hepatitisom, a značajan problem u trudnoći predstavlja i aloimunizacija (stvaranje antieritrocitnih protutijela u Rh negativnih trudnica kod uporabe zajedničkih igala). U analizi tijeka poroda osobito je upadljiv veliki broj operativno dovršenih poroda. Gotovo sve trudnice u periodu poroda pokazuju znake apstinencijske krize: nemir, ubrzani puls, velike oscilacije tlaka. Oko 14% novorođenčadi teži na porodu manje od 2.500 g, a 25% djece se porodi prije 38. tjedna trudnoće.
Nekontrolirani prekid uzimanja heroina u trudnoći ima za posljedicu povećani broj spontanih pobačaja, a u trećem trimestru prijevremene trudove kao i iznenadnu intrauterinu smrt djeteta. Stoga je uz redovitu antenatalnu skrb nužna supstitucijska terapija u trudnoći: L-polamidon (L-izomer) ili methadon (racemat) koja sprječava tjelesnu i duševnu retardaciju djeteta.
U cilju održavanja vašega zdravlja, kao i zdravlja vaše bebe, svakako se posavjetujte s vašim ginekologom o mogućim komplikacijama, i potražite savjet najbližeg psihijatra. Ako ništa drugo, onda barem spriječite znake apstinencijske krize u vaše bebe i uključite se u program odvikavanja još za vrijeme trudnoće. Ukoliko je program odvikavanja uspješno protekao i trudnica najmanje mjesec dana prije poroda nije ništa uzimala, izostaju znaci apstinencijske krize novorođenčeta.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 31. tjedan

U 31. tjednu trudnoće dovršava se proces sazrijevanja pluća Vaše bebe.

Buduća majka
Usljed intenzivnih promjena koje su se do sada odigrale u Vašem organizmu, sve češće se javljaju tegobe kakve do sada niste osjećali: kratki dah, zadihanost i osjećaj gušenja pri naporu. Razlog pojave ovih tegoba je s jedne strane dobitak na tjelesnoj težini, a s druge strane povećanje maternice i Vaše bebe koji vrše određeni pritisak na Vaše unutarnje organe. Preporučeni dobitak na tjelesnoj težini u 31. tjednu trudnoće iznosi 7.5 - 8.5 kg. U ovaj dobitak na težini spadaju težina ploda, posteljice i plodne vode, povećanje dojki i maternice, povećanje volumena krvi, kao i stvarni dobitak na težini (odlaganje masti, bjelančevina i vode u Vašim tkivima). Sama maternica, odnosno njena težina se za vrijeme trudnoće povećava oko 500 puta!
Obratite pozornost da prekomjerni dobitak na težini ima štetno djelovanje na nekoliko načina. Kod prekomjernog dobitka na težini je za očekivati:
•             previše veliku bebu (> 4.000 g) usljed prekomjerne ponude gradivnih tvari bebi ili
•             previše malu bebu (<2.500 g) zbog poremetnje u protoku krvi kroz posteljicu.
Drugi veliki problem je nagomilavanje masnog tkiva na trbuhu koje za vrijeme poroda i električne aktivnosti trudova djeluje kao izolator. Nije teško za pretpostaviti kako nagomilano masno tkivo na trbuhu na taj način koči nastanak trudova, trudovi su nepravilni i nemaju dovoljnu jačinu, a trajanje poroda se produžuje. S druge strane ako je k tomu i velika beba, sasvim je jasno da kod prekomjernog dobitka na težini pate i na koncu poroda su iscrpljeni i trudnica i beba.
Još uvijek imate vremena da promislite o Vašoj prehrani!

Vaša beba
Razvitkom specijaliziranih epitelnih stanica koje oblažu alveole i stvaraju surfaktant, dovršava se proces sazrijevanja funkcije pluća što uvelike poboljšava šanse za preživljavanje Vaše bebe u slučaju preranog poroda.
Funkcija posteljice je u ovo vrijeme apsolutno zrela i besprijekorna. Sada je Vaša krv odijeljena od bebine krvi membranom koja je tanka svega 5 µm i sastoji se od tri sloja stanica: s Vaše strane je to jednoslojni epitel: endotel Vaših krvnih žila, potom zajednička bazalna membrana i s bebine strane epitel: endotel krvnih žilica posteljice. Ova tanka membrana se naziva placentarna (utero-placentarna; materno-fetalna) barijera. Hranljive tvari te kisik s majčine strane, a otpadne tvari i ugljični dioksid s bebine strane prolaze kroz placentarnu barijeru jednostavnim kemijskim procesima kao što su difuzija, olakšana difuzija, osmoza i aktivni transport. U ovo vrijeme brzina razmjene tvari između Vaše i bebine krvi iznosi 10 ml/sekundi. Usprkos ovakovog prisnog kontakta Vaša i bebina krv se tijekom cijele trudnoće kod očuvane placentarne barijere neće pomiješati!
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 40 cm, a teška oko 1.400 - 1.600 g.

Savjet
Za vrijeme trudnoće je ulaz u maternicu - vrat maternice (maternično ušće) ili cerviks zatvoreno sluznim čepom. Ponekada se maternično ušće počne skraćivati i širiti (otvarati) prije nego što je trudnoća dovršena, što se naziva slabost ili insuficijencija cerviksa ili materničnog ušća. Prijevremeno otvaranje materničnog ušća rezultira spuštanjem plodnih ovoja u porodni kanal, njihovom infekcijom i prsnućem, što uzrokuje ovisno o visini trudnoće pobačaj ili prerani porod. Prilikom redovitih ginekoloških pregleda Vaš ginekolog će vam u slučaju prijeteće insuficijencije cerviksa, odnosno njegove prohodnosti preporučiti mali zahvat koji se zove cerclage. Cerclage je zahvat koji se obavezno obavlja u bolničkim uvjetima, a u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji se postavlja čvrsti šav na vrat maternice te tako sprječava njegovo daljnje širenje, odnosno otvaranje i prerani porod.
Na prijevremeno skraćenje vrata maternice i otvaranje materničnog ušća tijekom trudnoće mogu utjecati:
•             oštećenja materničnog ušća velikim rascjepima prilikom prvog poroda;
•             operacije na vratu maternice (konizacija);
•             slabost tkiva usljed oštećenja finih mišićnih i kolagenih vlakana cerviksa prethodnim zahvatima u smislu dilatacije;
•             urođena slabost cerviksa.
Nekoliko savjeta u slučaju prijevremenog otvaranja: skraćenja i širenja materničnog ušća:
•             mirovanje i pošteda od težih fizičkih poslova;
•             ukoliko ste zaposleni, potrebno je otvoriti bolovanje, te pobrinuti se za pomoć u redovitim kućnim poslovima;
•             zaboravite do kraja trudnoće na putovanja ili izlete;
•             uobičajeno se u ovim uvjetima zabranjuje i pretporođajna gimnastika, o tome se ponaosob posavjetujte s vašim ginekologom;
•             suzdržavanje od spolnih odnosa: spolni odnos prije svega prostaglandini iz sjemene tekućine mogu potaknuti nastanak trudova i time prerani porod.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 32. tjedan

U 32. tjednu trudnoće pluća vaše bebe potpuno su zrela i sposobna za funkciju disanja.

Buduća majka
Najkasnije u 32. tjednu se planira napraviti treći, obično posljednji ultrazvučni pregled. Na ovom pregledu se promatraju položaj djeteta, položaj i izgled posteljice, te količina plodne vode. Ukoliko postoje nepravilnosti, ultrazvučni pregled će se ponoviti u kraćem vremenskom periodu. Osim položaja bebe i posteljice, uobičajeno se vrše standardna mjerenja i procjena rasta djeteta.
Sigurno ste već uočili u Vašoj ultrazvučnoj knjižici kratice tipa BPD, FRO, HC, THQ, AC, FL. Ovim kraticama obilježavaju se odgovarajući promjeri bebine glave, trbuha i bedrene kosti koji se uspoređuju s zadanim krivuljama i tablicama. Ukoliko postoje odstupanja u veličini djeteta, pretraga se obično dopunjuje mjerenjem protoka krvi kroz arterije koje dopremaju krv u maternicu i arterije pupkovine. Pretraga se zove Doppler-sonografija ili popularno color-Doppler.
S 32. tjedna ćete posjetiti još jednom centar za transfuziju krvi radi obavljanja drugog antiglobulinskog testa - testa kojim se otkrivaju eventualna protutijela u Vašoj krvi koja bi mogla nauditi bebi.

Vaša beba
Konačno je u 32. tjednu sasvim zrela i funkcija pluća. Plućne alveole obložene su sada s tvari koja se naziva surfaktant i koja smanjujući njihovu površinsku napetost omogućuje širenje alveola kod prvog udisaja nakon poroda. Sa sazrijevanjem funkcije pluća Vaša beba se zapravo može bez ikakove bojazni roditi. Jedini problem bi bio njena mala porodna težina u ovo vrijeme! Beba bi bila sasvim mršava i naborane kože, a upravo tu će se tijekom narednih tjedana taložiti masno tkivo zaobljujući bebino tijelo.
Sasvim pouzdano tijekom kasne trudnoće razvija se bebin sluh. U trbuhu je beba dobro zaštićena od vanjskih zvukova, ali isto tako upućena na buku koju stvaraju kucaji Vašeg srca, rad crijeva i neprekidno kolanje krvi kroz krvne žile. U ovo vrijeme beba čuje i Vaš glas koji je jači od buke izvanjske okoline.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 41 cm, a teška oko 1.600 - 1.800 g.

Savjet
Tijekom trudnoće uvelike se mijenja metabolizam ugljikohidrata, prije svega usljed stvaranja i izlučivanja velikih količina već postojećih (estradiol, estriol) kao i novonastalih hormona (hCG, hPL) posteljice. Da bi održanje normalne razine šećera u krvi uopće funkcioniralo, gušterača mora tijekom trudnoće stvarati inzulin u većim količinima, jer je zajedničko svojstvo ovih hormona njihovo inzulinsko antagonističko djelovanje! Ako je razina inzulina nedostatna, povećava se razina šećera u krvi, te govorimo o šećernoj bolesti (diabetesu) nastaloj u trudnoći - gestacijski diabetes.
Značenje poremećene kontrole razine šećera u krvi tijekom trudnoće je višestruko - rast djeteta je često brži, češće su anomalije razvitka, veći je broj prijevremenih poroda, češće su komplikacije u trudnoći i porodu. Češća je žutica, kao i smrtnost novorođenčadi. Majke su podložnije infekcijama, trudnoća se češće dovršava carskim rezom.
Rizični čimbenici za nastanak gestacijskog diabetesa:
•             diabetes u obitelji
•             previše plodne vode
•             prethodni spontani pobačaji i neuspjele trudnoće
•             prekomjerni prirast tjelesne težine
•             češće infekcije gljivicama
•             anomalije i smrt djeteta
•             pozitivan šećer u mokraći
•             porodna težina djeteta > 4000 g.
Dijagnoza šećerne bolesti nastale u trudnoći postavlja se pomoću testa opterećenja šećerom - OGTT (oral glucose tolerance test): određuje se vrijednost šećera u krvi natašte, te 120 minuta nakon opterećenja šećerom - uzima se šećerni napitak (75 g šećera otopljenog u 3 dl vode). Optimalno je pretragu izvršiti između 20 - 24. tjedna trudnoće, a ako su prisutni rizični čimbenici i ranije. Dijagnoza gestacijskog dijabetesa se postavlja ako je vrijednost glukoze u 120 minuta veća od 7.8 mmol/l.
Trudnice s gestacijskim diabetesom moraju se češće kontrolirati, preporučuje se dijabetička dijeta od 1.800 - 2.200 kalorija, ovisno o stupnju aktivnosti majke. Ako se razina šećera ne uspije na ovaj način dovesti pod kontrolu, mora se dati i inzulin. Obično je jednokratna doza (kombinirani dugo- + kratkodjelujući inzulin) dostatna. Potrebna doza inzulina se određuje i kontrolira ponavljajući profil šećera: razina šećera se određuje svaka 3 sata tijekom 24 sata (bolničko promatranje obvezatno). Ove trudnice se hospitaliziraju obično i ranije, a najkasnije 2 tjedna prije očekivanog termina radi intenzivnijeg nadzora djeteta i odluke o dovršenju trudnoće.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 33. tjedan

Ukoliko još uvijek želite započeti tečaj za trudnice, 33. tjedan je krajnje vrijeme da to i učinite.

Buduća majka
U 33. tjednu trudnoće je vrat maternice još uvijek primjerene duljine i zatvoren. Ovi pojmovi podrazumijevaju duljinu vrata maternice (cerviks) od nekih 2 cm, a u Vašoj trudničkoj knjižici možete pronaći zapisano i 2 čl. ili možda 100%. U jednom slučaju se ovdje koriste cm, u drugom duljina članka prsta, a u trećem relativni odnos duljine vrata maternice u odnosu na početak trudnoće. Drugi važni kriteriji u procjeni stanja vrata maternice su položaj (cerviks straga, centriran, sprijeda); konzistencija (cerviks tvrd, mekan), kao i otvorenost (cerviks zatvoren, uloživ za vrh prsta, prohodan za 1 prst). Sve ove kvalitete služe za procjenu sazrijevanja cerviksa koje se normalno počinje dešavati potkraj trudnoće.
Prijevremeno sazrijevanje cerviksa svakako upućuje na prerani porod i zahtijeva pojačani nadzor, a vrlo često i hospitalizaciju. Veoma rano prijevremeno sazrijevanje cerviksa - prohodnost cerviksa za najmanje jedan prst u periodu do 28. tjedna trudnoće se liječi malim kirurškim zahvatom: postavljanjem cirkularnog šava na vrat maternice, što se označuje s cerclage.
U ovo vrijeme se može javiti smanjenje libida, ne brinite se ako se to dogodi i Vama.
Katkad možete imati veoma jasne snove, a vjerojatno ćete i češće mokriti.

Vaša beba
Vaša beba se sada već smješta u položaj za rađanje, što ćete vjerojatno saznati na Vašoj sljedećoj kontroli. Porodni položaj bebe podrazumijeva nekoliko stvari:
•             odnos uzdužne osi djeteta prema uzdužnoj osi maternice, što se označuje s položaj - situs. Tako razlikujemo uzdužni, poprečni i kosi položaj;
•             odnos leđa djeteta prema stijenci maternice, što se označuje sa smještaj - positio. Tako leđa mogu biti lijevo sprijeda, lijevo straga, desno sprijeda itd.;
•             odnos pojedinih dijelova djeteta međusobno, što se označuje s držanje - habitus. Tako glavica može biti savijena prema sprijeda, ispružena i savijena put straga, ručice savijene ili ispružene itd.;
•             odnos između prednjačećeg dijela djeteta prema porodnom kanalu, što se označuje s namještaj - praesentatio. Tako npr. kada glavica prednjači, vodeći dio može biti tjeme, ali i čelo ili lice, a kod zatka voditi može zadak, nožice, koljena i sl.
Najnovije statistike pokazuju da je kod 100 poroda u prosjeku 99 uzdužnih položaja i 1 poprečni položaj. Od 99 uzdužnih položaja, kod djeteta u 94 puta prednjači glavica, a 5 puta vodi zadak. Od 94 poroda glavicom, u 92 poroda je vodeći dio tjeme, a u 2 puta neki od drugih dijelova glave (čelo, lice).
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 42 cm, i teška 1.800 - 2.000 g.

Savjet
Prerani porod je termin koji označuje porod između 24. i 37. tjedna trudnoće. Rani prerani porod je porod između 24. - 34. tjedna trudnoće, dok se terminom kasni prerani porod označuje porod između 34. - 37. tjedna trudnoće. Kod nejasnog termina porod, prerani porod označuje porod djeteta koje teži manje od 2.500 g. Razlozi nastanka preranog poroda su obično mnogostruki, i vrlo često međusobno isprepleteni.
Rizični čimbenici za nastanak preranog poroda:
•             nezdrave životne navike kao što su pušenje, prekomjerno uživanje alkohola i kave.
•             lošiji socijalno-ekonomski uvjeti života;
•             snažna tjelesna opterećenja u trudnoći;
•             psihički stres;
•             nesvjesnost značenja antenatalne zaštite i nedovoljna kontrola tijekom trudnoće;
•             infekcije u genitalnom, odnosno urogenitalnom području.
Između navedenih čimbenika najznačajniji razlog u nastanku preranih poroda ostaje uzlazna (ascendentna) infekcija urogenitalnog trakta. Pri tome su najčešći uzroci infekcije klamidije, gljivice, trihomonas i herpes virus, koji unutar preranih poroda do 2.000 g čine 3/4 uzroka nastanka prijevremenog poroda.
Znaci preranog poroda:
•             iznenadni bolovi u donjem dijelu trbuha, tipa grčevitih stezanja koji se javljaju u redovitim razmacima;
•             konstantni bolovi u predjelu križa;
•             pojava sukrvice ili tamno smeđeg iscjetka iz rodnice;
•             odilazak plodne vode.
U slučaju pojave bilo kojeg od ovih znakova obvezno se posavjetujte s Vašim ginekologom, u slučaju njegove odsutnosti ili nemogućnosti kontakta javite se svakako u najbližu kliniku.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 34. tjedan

Porod između 34. - 37. tjedna se označuje terminom kasni prerani porod. S 34. tjednom trudnoće započinje Vaš porodni dopust.

Buduća majka
Ako niste bili na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći i ako ste do sada radili, vrijeme je za porodni dopust. Porodni dopust je Vaše zakonsko pravo, a obuhvaća četrdesetpet dana prije termina, i šest mjeseci po rođenju bebe. Ako želite, možete koristiti porodni dopust do godinu dana na teret fonda, a do tri godine starosti djeteta neplaćeni dopust. Dodatne informacije zatražite od mjerodavnih službi.

Vaša beba
Premda je svijet Vaše bebe ograničen na unutrašnjost maternice, ona će se ponašati baš kao i svako novorođenče, osim što naravno neće plakati. Sigurno ste prepoznali da Vaša beba ima svoj vlastiti ritam budnosti i spavanja, koji se gotovo uvijek razlikuju od onoga što upravo Vi činite.
Kada je budna, beba će oponašati ritmične pokrete disanja, gutati plodnu vodu, a može i štucati. Pokreće se, sluša, osjeća, možda i raspoznaje mutne obrise, ali prije svega razvitkom moždanih stanica i veza između njih omogućeno joj je da uči.
Beba će puno spavati, njezine oči se pri tome jako pomiču, te stoga pretpostavljamo da može imati i živopisne snove.

Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 43 cm, a teška 2.000 - 2.250 g.

Savjet
Dobro je neko vrijeme prije poroda spakirati stvari koje će Vam trebati u bolnici - ukoliko se trudovi jave ranije nego što ih očekujete, uz svo iznenađenje najčešće se ne sjetite svih stvari koje će Vam trebati za vrijeme Vašega boravka u bolnici.
Nije loše provjeriti u bolnici da li ćete koristiti bolničke ili vlastite spavaćice, kao i to da li osim odjeće koju će beba obući na izlasku iz bolnice trebati ponijeti još nešto drugo potrebno za bebu.
Dok ste u bolnici, trebat će Vam:
•             dvije spavaćice koje se otvaraju naprijed;
•             1 kućni ogrtač i papuče;
•             1 ručnik za tuširanje;
•             grudnjak za dojenje, ulošci za grudi;
•             higijenski ulošci;
•             nekoliko udobnih pamučnih gaćica;
•             sve potrepštine za osobnu higijenu;
•             čista odjeća za izlazak iz bolnice, kao i
•             odjeća za dijete u kojoj ćete ga ponijeti kući.
Odjeću za izlazak iz bolnice (Vašu i bebinu) možete povjeriti i Vašem suprugu/partneru, spakiranu u zasebnu torbu koju će Vam donijeti na dan izlaska iz bolnice.
Korisne, premda ne i nužne stvari koje će Vam trebati su tople čarape, telefonska kartica i naravno imenik, nešto za čitati i evtl. foto aparat ili video kamera pripremljena za snimanje.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 35. tjedan

U slučaju preranog poroda Vaša beba bi težila oko 2.550 g, i bila bi potpuno zrela za izvanmaterični život

Buduća majka
Dobitkom na težini, kao i rastom maternice, Vaši organi su potisnuti s uobičajenog mjesta, što je prirodno i ne treba Vas zabrinjavati. U ovo vrijeme poteškoće može stvarati zadržavanje ili retencija tekućine, čije posljedice mogu biti proširene vene, pojava hemoroida, otečeni zglobovi i prsti. Ne oblačite usku odjeću, i ako do sada niste poskidajte prstenje s ruku ako postane pretijesno.
Potrebe ploda za vitaminima i mineralima su u ovo vrijeme osobito veliki, obratite pažnju na prehranu, kao i vitaminske dodatke u prehrani.

Vaša beba
Kako se bliži vrijeme poroda, većina beba leži glavom okrenuta prema izlaznom dijelu porodnog kanala. Koncem 28. tjedna negdje oko 30% beba je okrenuto na zadak, a ovaj broj se do poroda smanjuje, tako da svega 5% beba ostaje okrenuto na zadak i tako se porađa. Ukoliko je Vaša beba okrenuta na zadak, prisutno je dovoljno plodne vode, a posteljica zauzima povoljan položaj - u ovo vrijeme se može pokušati vanjski okret bebe na glavu.
Vanjski okret se sastoji od nježnih pokreta koji se vrše polaganjem i pomjeranjem ruku preko Vašeg trbuha, pri čemu se beba potiskuje iz zauzetog i okreće u željeni položaj. Vanjski okret se zbog mogućih komplikacija obvezno vrši uz intenzivan nadzor u bolničkim uvjetima.
Vaša beba intenzivno napreduje, prije svega snažno se povećava njena težina, u ovo vrijeme dobiva gotovo 200 - 250 g/tjedan! Prije svega se potkožno odlaže masno tkivo, tako da beba zadobiva konačni bucmasti izgled. U ovom tjednu nokti dosežu vrhove prstiju, a kod nekih beba mogu biti i duži, te se nakon poroda mogu naći čak i ogrebotine na licu koje potječu iz intrauterinog života.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 44 cm, a teška 2.300 - 2.550 g.

Savjet
Početak poroda karakteriziraju jedna od dvije sljedeće mogućnosti:
•             prsnuće vodenjaka
•             početak trudova.
Kod prsnuća vodenjaka možete osjetiti i/ili vidjeti bistru ili lako zamućeno mliječnu ili bezbojnu tekućinu koja nema nikakovog mirisa. Druga stvar koju primjećujte je da ovu tekućinu ne možete zadržati kao urin. U slučaju prsnuća vodenjaka potrebno je javiti se što prije u rodilište. Prsnuće vodenjaka označuje prsnuće plodnih ovoja i veliku mogućnost infekcije ukoliko porod ne započne u najskorije vrijeme. Druga opasnost je uklještenje pupkovine kod naglog otjecanja plodne vode. U ovom slučaju se, dakle, bez odlaganja i bez čekanja trudova javite u bolnicu.
Sasvim druga situacija je kod pojave trudova. Prve kontrakcije maternice se obično osjećaju kao nježna i bezbolna stezanja u donjem dijelu trbuha. Ove prve kontrakcije ćete povremeno osjećati već od 35. - 36. tjedna, a označuju se kao trudovi spuštanja. Trudovi spuštanja spuštaju i učvršćuju bebinu glavu u koštani ulaz male zdjelice. S vremenom kontrakcije/trudovi postaju snažnije i učestalije. Početak poroda karakterizira ritmična pojava trudova, u početku svakih pola sata, potom sve češće: svakih 15 - 20 minuta. Uobičajena je preporuka javiti se u rodilište kada trudovi traju najmanje pola do jednog sata, a njihov ritam je 1 - 2 truda/15 - 20 minuta. Kada ćete se zaputiti u rodilište ovisi naravno još o udaljenosti od rodilišta.
Kada se javiti u rodilište:
•             kod prsnuća vodenjaka;
•             pojava sukrvice/krvarenja uz trudove;
•             pojava ritmičnih trudova: 1-2 truda/15 - 20 minuta;
•             pojava bilo kakvih promjena bebine pokretljivosti: javljanje veoma snažnih pokreta ili iznenadno smirenje bebine aktivnosti.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 36. tjedan

Ukoliko to niste do sada učinili, 36. tjedan je krajnje vrijeme da spakirate vaše i bebine stvari za bolnicu.

Buduća majka
U 36. tjednu trudnoće gornji pol maternice (fundus) dosiže najvišu točku. Dopire do same prsne kosti zbog čega ćete vjerojatno osjećati posljedice pritiska uvećane maternice na okolne organe. Prije svega su to pritisak na rebra, pluća i želudac, zbog čega se može javiti neugodna bol ispod rebara, otežano disanje i/ili žgaravica. U Vašoj trudničkoj knjižici liječnik je ovaj položaj maternice vjerojatno označio s F=X pri čemu F označava fundus, a X processus xyphoides - prsnu kost.
U ovo vrijeme kontrole se obavljaju svaka 2 tjedna.

Jedno od trenutačno ne tako važnih djelovanja hormona trudnoće je njihov učinak na korijen kose. Tijekom trudnoće dolazi naime, do sinkronizacije rasta vlasi kose - ujednačavanja faza razvitka folikula vlasi. Radi se o tome da većina vlasi za vrijeme trudnoće intenzivno raste - što će za posljedicu imati pojačano ispadanje kose nakon poroda. Uobičajeno naša kosa raste različitom brzinom, vlasi prolaze u isto vrijeme različite faze razvitka (anagen, telogen, katagen) i ispadaju u različito vrijeme.

Vaša beba
Vaša beba pokazuje prve znake pojačanog odlaganja masnog tkiva, lice bebe se popunjava, glatko je, debeljuškasto, a obraščići već popunjeni. Zadebljali obraščići barem dijelom dolaze usljed razvitka čeljusnih mišića prilikom sisanja palca. Glavica bebe je sasvim oblikovana, a koštani šavi nisu sasvim čvrsti i potpuno srasli, te se kosti mogu za vrijeme poroda nešto primaknuti i čak preklopiti kako bi se veličina glave prilagodila porodnom kanalu.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 46 cm, i teška 2.500 - 2.750 g.

Savjet
Na koji način započinje porod? Naše današnje spoznaje ukazuje da beba stvaranjem određenih tvari sama izaziva svoj porod. Točni mehanizmi nisu sasvim poznati.
Pravom početku poroda prethode još neke, točno određene promjene kao što su:
•             spuštanje trbuha;
•             sazrijevanje materničnog ušća;
•             usporavanje fetalnog napredovanja i
•             spuštanje prednjačećeg dijela djeteta u porodni kanal.
Sve ove promjene su od značaja više kao prateće promjene, a ne promjene koje izazivaju početak poroda. U očekivanju početka poroda pokušajte se sasvim normalno ponašati:
•             opustite se evtl. i vježbama opuštanja, a vašu pozornost okupirajte laganim šetnjama ili susretima s prijateljima,
•             u ovo vrijeme još uvijek je veoma za preporučiti plivanje. Temperatura vode ne bi trebala biti niti prevruća niti prehladna;
•             vašu prehranu organizirajte tako da jedete više puta na dan manje obroke i lako probavljive namirnice;
•             s pojavom kontrakcija (predtrudovi) ne biste više trebali jesti čvrstu hranu, da bi se u slučaju anestezije mogući rizici sveli na minimum;
•             prvi trudovi još uvijek se javljaju u prilično dugim razmacima. Iskoristite ove razmake, i odspavajte. Nikada niste sigurni kada će započeti pravi trudovi.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 37. tjedan

U 37. tjednu trudnoće dolazi do spuštanja trbuha.

Buduća majka
Ako je ovo Vaša prva trudnoća - u ovome tjednu ćete osjetiti olakšanje u smislu popuštanja pritiska na rebra, pluća, želudac i druge unutarnje organe. Daleko lakše ćete disati i jesti. Ovo olakšanje nastupa usljed spuštanja glavice djeteta u malu zdjelicu. Kao posljedica spuštanja glavice u malu zdjelicu, nastupa pojačani pritisak na mokraćni mjehur, zbog čega se javlja pojačani nagon za mokrenjem, kao i učestalo mokrenje. Također možete osjetiti pritisak ili bolove u preponama ili nogama.
Kako Vaša beba i dalje raste, ovo olakšanje će biti kratkotrajno. Koncem 40. tjedna nožice bebe ponovno dosižu Vašu prsnu kost.
Ukoliko Vam Vaša trudnoća dopušta, načinite probnu vožnju do bolnice i obiđite trudnički odjel i rađaonicu, ako je to u Vašoj bolnici običaj.

Vaša beba
S 37. tjednom trudnoće Vaša beba postaje klinički zrela i potpuno spremna za porod. S ovim tjednom se također završava razdoblje mogućeg preranog poroda.
U sljedećim danima beba će i dalje dobivati na težini, pri čemu se ovaj dobitak osobito odnosi na odlaganje masnog tkiva. U ovo vrijeme beba odlaže u prosjeku 14 g masti/dan. Esencijalne masne kiseline ulaze i u sastav mijelina, specijaliziranog omotača moždanih i kičmenih živaca čime započinje i konačni proces dozrijevanja živčanog sustava. Ovaj proces mijelinizacije nastaviti će se i nakon bebinog rođenja.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 47 cm, i teška 2.750 - 2.950 g.

Savjet
Iako je u našim rodilištima još uvijek tradicionalna klasična metoda poroda (ležanje na porodničkom krevetu), a za porod kod kuće - za razliku od nekih drugih zemalja - uopće ne postoje uvjeti, spomenućemo još par zanimljivih mogućnosti.
Umjesto da ležite prikovani za krevet, aktivni porod Vam dopušta da pritom zauzmete različite položaje: primjerice na koljenima ili u čučnju. Takvi položaji mogu olakšati tijek poroda kao i porodne bolove, a dopuštaju i vašem partneru aktivnije sudjelovanje.
"Vierfüßlerstand": porod u položaju koljeno-lakat koji se odvija još uvijek na porodničkom krevetu. Omiljen od strane mnogih rodilja, osobito kada se gornji dio kreveta nešto pridigne. U ovome položaju rodilja je u stanju pojačati snagu trudova još i aktivno težinom svoga tijela.
"Geburtshocker" - porod se vrši u sjedećem položaju na specijalnoj niskoj stoličici bez naslonjača, koja je sprijeda ovalno izdubljena - točno za nesmetani prolaz dječije glavice i tijela. Pri tome se rodilja najčešće naslanja na partnera koji može sjediti iza nje na sasvim normalnoj stolici. U nezgodnoj poziciji se pri ovome položaju nalaze jedino primalja i ginekolog, koji ne rijetko moraju čučati ili ležati na podu koji se prekriva plahtama za ovu priliku.

"Geburtsrad" - porodni kotač (na slici), nazvan još i "Roma - Geburtsrad" po djevojčici Roma koja je 1991. godine prva rođena u ovom položaju. Kotač omogućava gotovo uspravan položaj gornjeg dijela tijela rodilje, što se koristi za pojačanje snage trudova. Kotač je veoma pokretan u svim pravcima i omogućuje niz pozicija za sjedenje, kao i ljuljanje naprijed-natrag i postrance, kruženje zdjelicom i naginjanje unatrag. Prema navodima rodilišta u kojima se koristi porodni kotač, porod protječe brže i bezbolnije.
" Wassergeburt" - porod u vodi, koji se odvija se u plitkom bazenu. Zagovornici ove vrste poroda tvrde da ublažuje porodne bolove, kao i postoperativno krvarenje, te navode manji broj operativno dovršenih poroda. Prema izvješćima klinika u kojima se radi porod u vodi, opasnost od infekcije nije povećana, ono što je svakako povećano je tehnička organizacija osoblja.

Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 38. tjedan

Od 38. tjedna nalazite se "u terminu". Pod širim pojmom "termin" označuje se razdoblje između dva tjedna prije i dva tjedna nakon izračunatog datuma poroda.

Buduća majka
Od 38. tjedna trudnoće, Vaše kontrole će biti u tjednim razmacima. Veoma često uz dosadašnje pretrage se obavlja i antenatalni kardiotokogram: zapis kucaja srca Vaše bebe.
Zadnji tjedni Vaše trudnoće nose uz neizvjesnost i iščekivanje poroda dvije temeljne stvari: pojačani dobitak na težini koji iznosi i do 500 g/tjedan i u većini se odnosi na povećano zadržavanje tekućine. Iz istog razloga nije rijetka pojava edema - otoka. Druga važna pojava u ovo vrijeme je pojava još jedne vrste trudova. Nakon trudova spuštanja javljaju se predtrudovi i lažni trudovi. Od pravih trudova se razlikuju svojim ritmom i intenzitetom - predtrudovi i lažni trudovi obično su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena ukoliko ćete mirovati, sasvim nestaju.

Vaša beba
Vaša beba je savršeno spremna za porod! Beba je već poprilično debeljuškasta. Glavnina lanugo dlačica je nestala, a još samo na pregibima se zadržavaju naslage bjelkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. Ručice su obično prekrižene na prsima, a koljena privučena na prsa. Nokti dosežu vrhove prstiju. Spolni organi su na svom mjestu - testisi su se kod dječaka spustili iz trbuha u skrotum.
U zadnjih nekoliko tjedana u bebinim crijevima se nagomilava probavni materijal, zelenkasto-crne boje koji se naziva mekonium. Mekonium se sastoji od kožnih stanica i lanugo dlačica koje su otpale u plodnu vodu, a beba ih je progutala, od oguljenih stanica crijevnog epitela, raspadnutih krvnih stanica i drugih tvari. Nakon poroda će mekonium biti prva izlučevina Vaše bebe. Ponekada mekonium biva izlučen još i prije poroda, pa se beba rađa prekrivena ovim zelenkastim slojem.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 48 cm, i teška 3.000 - 3.100 g.

Savjet
Ono što Vas najviše može iznenaditi u rađaonici je zasigurno CTG!
CTG je kratica za kardiotokogram (zapis) i kardiotokograf (aparat), koji ste možda i prije poroda vidjeli kod Vašeg ginekologa.
Radi se o aparatu koji elektroničkim putem bilježi kucaje bebinog srca i uporedo s time kontrakcije maternice. Oko Vašega trbuha postave se dva šira pojasa od kojih svaki drži po jedan senzor (ultrazvučnog tipa) spojen na aparat s kojeg možete čuti kucaje bebinog srca kao i vidjeti zapis na traci. Ovdje se radi o vanjskom CTG-u.
Ukoliko je zapis uredan, porod najčešće protječe u svojoj zadnjoj fazi praćenjem kucaja srca vaše bebe isključivo porodničkom slušalicom.
Ukoliko su prisutne bilo kakve smetnje ili naznake patnje djeteta, porod se nadzire do rođenja bebe unutrašnjim CTG-om. Radi se o maloj elektrodici koja se kroz rodnicu i otvoreno maternično ušće pričvrsti na kožu glavice bebe. Ako već nije pukao, tom prilikom se vodenjak umjetno probuši. Nakon rođenja beba može imati malu ogrebotinu na mjestu gdje je bila pričvšćena elektroda, koja veoma brzo zarasta.
Prijavljivanje djeteta...


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 39. tjedan

Ako to niste do sada učinili, najkasnije u 39. tjednu dogovorite pomoć u kući za vrijeme i nakon boravka u bolnici.

Buduća majka
U ovim posljednjim danima pred porod pokušajte ostati mirni. Iskoristite Braxton-Hicksove kontrakcije, trudove spuštanja ili predtrudove kako biste vježbali opuštanje, kao i duboko disanje za vrijeme truda. Pokušajte otpustiti sve misli u vezi s porodom, veoma malo je vjerojatno da će porod teći upravo onako kako ste ga zamislili! Budite spremni na to da će Vaš porod možda biti neuobičajeno dug ili bolan, ili da će se možda dovršiti carskim rezom.
Ukoliko se radi o Vašoj drugoj ili bilo kojoj sljedećoj trudnoći, razmislite o mogućnosti sterilizacije u slučaju dovršenja Vašeg poroda hitnim carskim rezom. Sterilizacija označuje u ovom kontekstu trajno podvezivanje jajovoda, dakle prekid njihovog kontinuiteta. Bilo bi dobro u takvom slučaju podijeliti Vaša razmišljanja s liječnikom koji će vršiti carski rez. Osobito se sterilizacija preporučuje kod žena koje već imaju djecu, a same su teže bolesne (diabetes mellitus, oboljenja srca, bubrega i jetre). Ne zaboravite da je sterilizacija zahvat s trajnim učinkom.

Vaša beba
Prvi susret s Vašom bebom biti će vjerojatno iznenađujući! Najvjerojatnije Vam se njen prvi izgled neće tako jako svidjeti! Beba može biti plavkasta, ljubičasta ili svijetložućkasta, često prekrivena različitim tvarima kao što su verniks, ostatci lanugo-dlačica, vaša krv ili mekonium - bebina prva stolica. Visoka razina Vaših spolnih hormona ostavlja traga i na bebinim spolnim organima i grudima koji su natečeni. Nerijetko se u prvim danima života bebe zna pojaviti i veoma oskudno mliječni iscjedak iz bebinih grudi.
Ukoliko je porod još dulje trajao, glavica zna biti izdužena, a lice natečeno. Nemojte uplašiti Vašu bebu svojom reakcijom! Ona će puno bolje i ljepše izgledati već nakon prvog kupanja.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 49 cm, i teška 3.000 - 3.250 g.

Savjet
Negdje oko 15% svih poroda se danas dovršava carskim rezom. Radi se o kirurškom zahvatu, kada se u općoj ili spinalnoj anesteziji malim poprečnim rezom u donjem dijelu trbuha (nešto ispod "bikini linije") otvara trbušna šupljina i potom maternica, te plodni ovoji i vadi dijete. Za vrijeme dok pedijatar pregledava i zbrinjava dijete, ginekolog izljušti posteljicu, te potom šiva ranu obrnutim redom: prvo maternicu, potom trbušnu stijenku i to sve po anatomskim slojevima kako slijede. Cijeli postupak traje nekih dvadesetak minuta do pola sata: beba se obično vadi već 4 - 7 minuta nakon početka zahvata, a ostatak vremena se utroši na šivanje.
Carski rez je ozbiljna operacija i za potpuni oporavak trebati će Vam nekoliko tjedana. Također je produžen i boravak u bolnici koji obično traje 7 - 10 dana. Nakon operacije ćete osjećati probleme još neko vrijeme prilikom kašljanja ili smijanja, a možete imati i tegobe prilikom sjedenja ili stajanja. Najznačajnije komplikacije zahvata su svakako infekcija, problem gubitka krvi kod zahvata, problem cijeljenja rane, kao i povećana intra- i postoperativna opasnost od tromboze.
Indikacije za carski rez su dvojakog karaktera:
•             od strane majke: jako krvarenje (najčešći uzroci jakog krvarenja su placenta previja, prijevremeno odlupljivanje normalno sjedeće placente, ruptura maternice), nesrazmjera/disproporcija u veličini djeteta i obliku ili veličine zdjelice, bolesti majke (teška gestoza, srčane bolesti, šećerna bolest, akutna infekcija herpes genitalisom) i protrahirani porod i
•             od strane djeteta: abnormalni položaj djeteta, višeplodne trudnoće, prerani porod kada se očekuje težina djeteta < 1.500g, produljeni porod, patološki CTG kod zatvorenog materničnog ušća, akutna bradikardija ili acidoza tijekom poroda, ispadanje pupkovine i krvarenje kod pogrešne insercije pupkovine (Insertio velamentosa).
Carski rez se može izvoditi kao primarni i kao sekundarni carski rez. Kod primarnog carskog reza, carski rez se unaprijed planira i izvodi "na hladno", prije početka trudova. Sekundarni carski rez se obično izvodi nakon što je započeo porod, a komplikacije nastupile za vrijeme trajanja poroda.
Nekoliko savjeta nakon carskog reza:
•             prilikom hodanja pritisnite vašom rukom mjesto reza, na taj način ćete smanjiti izravni pritisak na ranu;
•             ukoliko imate bolove prilikom normalnog ustajanja iz kreveta, pokušajte se okrenuti na bok, i tako pomjeriti sve do samog ruba kreveta. Oslonite se na lakat i pokušajte ustati iz tog položaja;
•             prilikom dojenja zamolite za pomoć, naštimajte jastuk i oslonite na njega, tek tada primite Vašu bebu.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 40. tjedan

Konačno je došao i veliki događaj! U 40. tjednu trudnoće porodi se ca 70% trudnica, iako svega oko 3% trudnica na izračunati termin.

Buduća majka
Nakon svih ovih mjeseci iščekivanja konačno će se roditi i Vaša beba. Porod protječe u 4 faze:
•             I faza: faza otvaranja vrata maternice
•             II faza: porod djeteta
•             III faza: porod posteljice
•             IV faza: faza intenzivnog nadzora nakon poroda.
Faza otvaranja vrata maternice u principu traje najdulje. Od prvih trudova do poroda djeteta u prosjeku prolazi kod prvorotkinje (primipara - žene koja prvi puta rađa) 12 - 16 sati i kod višerotkinje (multipara - žene koja drugi ili više puta rađa) 8 - 12 sati. U ovoj fazi se uhodavaju trudovi - od slabih kontrakcija koje se javljaju svakih pola sata na početku ove faze, pa sve do jakih, snažnih trudova koji dolaze svake 2 - 3 minute koji su znak brzog dolaska djeteta na svijet.
Kada se glavica spusti sasvim na izlaz zdjelice, a trudovi otvore maternično ušće u potpunosti, javlja se nagon za tiskanjem, snažni i potpuno nehotični pritisak nadolje kojim će se bebina glava sve više i više potiskivati na van. Osobito obratite pozornost na Vaše disanje u ovo vrijeme i poslušajte upute primalje! Nakon rođenja glavice u svega nekoliko minuta roditi će se i cijelo tijelo bebe.
Nakon poroda djeteta nastupa kratka pauza u kojoj ste vjerojatno oduševljeni prvim susretom s Vašom bebom. U ovo vrijeme primalja reže pukovinu i zbrinjava ranu na pupku bebe. Maternica se lagano kontrahira što dovodi do odvajanja posteljice. Posteljica se zatim u nekih 10 - 15 minuta nakon rođenja djeteta porodi spontano ili blagim povlačenjem za pupkovinu od strane primalje.
Nakon poroda ginekolog pregledava porodni kanal i zbrinjava eventualno nastale povrede. U rađaonici ćete ostati još nekih 2 sata, a primalja će redovito kontrolirati Vaš izgled, tlak i intenzitet krvarenje nakon poroda. Veliki događaj ostaje sada već iza Vas, a počinju se javljati prva pitanja i dileme oko dojenja i zbrinjavanja Vaše bebe.
Ako ste stigli dovde - onda je Vaša beba vrlo brzo u Vašem naručju, a sve što Vam možemo poželjeti je - sretno!

Vaša beba
Prije nego što ćete dobiti Vašu bebu u naručje, primalja i/ili ginekolog, a sve češće i u našim bolnicama Vaš suprug ili partner prerezati će pupčanu vrpcu koja će se potom podvezati. Slijedi prvi pregled bebe koji se obavlja odmah nakon rođenja u 1. minuti života, te potom ponavlja u 5. minutoj života. Ovaj test (Apgar skor) obuhvaća ispitivanje kucaja srca bebe, njeno disanje, mišićni tonus, boju kože i reflekse. Svaki od ovih parametara se ocjenjuje brojčano s 0, 1 i 2. Naravno da je najviša ocjena 10, a sve iznad 7 je normalno. Tako idealan Apgar skor iznosi 10/10. Ukoliko je Apgar manji od 7, pozvati će se pedijatar, a ispitivanje bebe nastaviti na posebnom odjelu za bebe.
Osim određivanja Apgar skora, beba će se naravno izvagati, izmjeriti će se njena dužina kao i opseg glavice. Detaljnijim pregledom će se provjeriti zatvorenost kralježnice, spolni organi, pokretljivost kukova, odnosno isključiti druge nepravilnosti.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 48 - 51 cm, i teška između 3.500 - 4.000 g, uz mogućnost velikih razlika.

Savjet
Za vrijeme poroda, da bi se spriječio nastanak grubih oštećenja mekih tkiva izlaznog dijela porodnog kanala, uobičajeno je ( u ~ 60% prvorotkinja) napraviti mali rez na međici (perineumu) koji se naziva episiotomia. Epiziotomija je kirurška rana, pa se prema tome i zbrinjava kirurškim šivanjem u lokalnoj anesteziji.
Šavovi koji idu izvana na kožu su od nerastvorljivog materijala i oni se obično skidaju 3. - 4. dan nakon poroda, u svakom slučaju prije nego što ćete otići kući. Šavovi koji ostaju u rodnici su od rastvorljivog materijala (catgut), i sami će se istopiti tijekom prvih 7 - 10 dana.
Za olakšanje procesa cijeljenja i ublažavanje bolova nastalih nakon epiziotomije, preporučaju se sjedeće kupke u mlakom čaju od kamilice, kalendule, arnike ili hrastove kore. U prvo vrijeme izbjegavajte sjedenje: ili lezite ili se krećite. Kod sjedenja, ako ćete imati poteškoća, sjedite na jastuku. Tako ćete smanjiti pritisak na međicu. Ako vas peče dok mokrite, pokušajte za to vrijeme polijevati taj dio toplom vodom. Topla voda razrjeđuje urin i tako sprječava pečenje.
izvor:www.suncemoje.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.