nedjelja, 15. travnja 2012.

3D i 4D ultrazvuk u trudnoći

3D/4D ultrazvuk daje detaljan prikaz djetetova lica, pokazuje njegovo ponašanje, kako se smije, zijeva, mršti.


Nadzor trudnoće uključuje i redovite ultrazvučne preglede koji se obavljaju kako bi se promatrali veličina, izgled i napredovanje u razvoju djeteta, a imaju mogućnost trajnog bilježenja nalaza fotografiranjem ili video-zapisom. No, za roditelje posebno je uzbuđenje vidjeti slike još nerođenog djeteta prikazanog pomoću 3D ili 4D tehnologije. Time je ostvaren napredak u UZV tehnologiji, jer uključuje trodimenzionalni ultrazvuk koji podatke o zvučnim valovima pretvara u 3D slike.

Četverodimenzionalni (4D) ultrazvuk je 3D ultrazvuk u pokretu. Osnovna je svrha 3D/4D ultrazvuka da se utvrdi neurološki razvoj djeteta, njime se mogu otkriti embrionalne i fetalne anomalije, ali dakako i isključiti, što je i najčešće slučaj. Za ovu pretragu osim vrhunskog ultrazvučnog aparata potrebna je educiranost, stručnost i iskustvo ginekologa, ali kvaliteta slike ovisi i o drugim preduvjetima. To su ponajprije položaj ploda, da posteljica ne smeta prikazu, zatim da postoji dovoljna količina plodne vode, ako neki od tih kriterija nije zadovoljen zna se dogoditi da je potrebno čekati idealne uvjete za takav ultrazvučni pregled, ponekad i više od pola sata do se beba namjesti u najbolji položaj okrenut sondi.

Ponekad pregled treba i odgoditi te ponoviti kada su zadovoljeni kriteriji. 4D ultrazvučni prikaz najviše se koristi u trudnoći i pruža najdetaljniji uvid u morfologiju i anatomiju fetusa. Od 3D prikaza razlikuje se jer omogućuje prikaz slike u stvarnom vremenu te samim time i bolji uvid u dinamiku i stanje ploda. Ultrazvučnom pregledu može prisustvovati i otac. Budući roditelji prikaz mogu dobiti na DVD kao uspomenu na taj nezaboravan doživljaj susreta s još nerođenim djetetom.

Prednosti 3D i 4D tehnologije

3D/4D ultrazvuk daje detaljan prikaz djetetova lica, pokazuje njegovo ponašanje, kako se smije, zijeva, mršti, i dok to u vama budi posebne osjećaje, ginekologu otkriva važne podatke o djetetovu razvoju. U ranoj trudnoći ova se tehnologija koristi kod prikaza nuhalnog nabora. Kada je zadebljan to je jedan od parametara koji upućuje na moguće genetske anomalije ploda, ali koje treba dalje utvrditi ili odbaciti kroz genetske analize i ostale potrebne pretrage.

Primjenom 4D ultrazvuka prati se razvoj ploda u drugom tromjesečju kao i razvoj i ponašanje fetusa u trećem tromjesečju trudnoće. U usporedbi sa 3D dijagnostičkim prikazom, 4D omogućava prikaz u stvarnom vremenu. Služi za brz i detaljan prikaz anatomije ploda te omogućuje preciznija mjerenja rasta i uvid u stanje ploda.

Osim pregleda izgleda ploda upotrebom 3D/4D ultrazvuka moguć je i detaljniji prikaz unutarnjih organa, procjena koštanog, te srčanog i krvožilnog sustava. Osim u trudnoći, 3D/4D ultrazvuk upotrebljava se i za dijagnostiku svih ginekoloških stanja kao što su anomalije reprodukcijskog sustava, dobroćudni i zloćudni tumori maternice, ciste i tumori jajnika, izvanmaternična trudnoća.


izvori: yuforum.net
žena.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.