utorak, 3. travnja 2012.

Da li bebama davati vodu?

Beba pije koliko joj treba.

Pedijatrija - davanje vode novorođenčetu: Detetu treba ponuditi vodu posle jela ili između obroka. Tvrdnja da će odojče manje sisati ako pije vodu jednostavno ne stoji


Voda je nepotrebna u prvih šest meseci

MEĐU mnogim dilemama za koje se mladim roditeljima čini da služe samo za njihovo zbunjivanje nalazi i ova: da li novorođenče treba pojiti vodom ili je ova tečnost „zabranjena“ i nepotrebna do šestog meseca.


Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da majke svoje bebe doje najmanje pola godine i da im u tom periodu ne daju nikakvu dodatnu tečnost. Dokazano je da majčino mleko zadovoljava sve bebine potrebe za hranom, pa se zato preporučuje da se beba doji na zahtev, a ne prema unapred određenoj satnici. U skladu sa ovom preporukom, svako dodatno davanje tečnosti u prvih šest meseci bebinog života podrazumeva ometanje procesa dojenja.
Dr Vera Vujović, načelnica pedijatrije u beogradskom DZ „Čukarica“, smatra da ne treba biti striktan pri donošenju ove i sličnih odluka koje se odnose na mališane.


- Bebi treba ponuditi vodu, a ako je žedna, ona će je popiti - smatra doktorka. - Tvrdnja da će odojče manje sisati ako pije vodu jednostavno ne stoji. Sigurno je da majka neće prvo napojiti, pa tek potom nahraniti dete. Važno je da se bebi ponudi voda posle jela ili između obroka.


U zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha, ali i telesne težine bebe i njene aktivnosti, preporučene dnevne količine unosa tečnosti u toku prvih nedelja života su između 80 mililitara, pa do 160 mililitara između trećeg i šestog meseca. Pojedini pedijatri smatraju da majčino mleko u prvih šest meseci zadovoljava sve nutritivne i potrebe za tečnošću, jer sadrži čak 88 odsto vode i obezbeđuje mališanu dovoljno energije. Zato tvrde da u prvim mesecima nema potrebe da beba dobija dodatne količine vode.

BEZ ČAJA

DOKTORKA Vujović podseća da su ranije pedijatri savetovali majke da decu poje čajevima, ali da se odnedavno oni ne preporučuju. Smatra se da je najzdravije i dovoljno majčino mleko, a da je čaj nezdrav zbog tanina koji neizbežno sadrži.
U situacijama kada je beba dehidrirana usled povraćanja i dijareje, ima povišenu temperaturu ili je u sredini gde je toplo, najbolje bi bilo posavetovati se najpre sa pedijatrom oko količine dodatne vode, jer je stomak bebe još mali pa osim smanjenja prostora za mleko, voda može da prouzrokuje i neke druge poremećaje.


Ukoliko beba koristi adaptirano mleko, za pripremu se preporučuje flaširana voda, sa niskim procentom minerala. Iako neke mame koriste i prokuvanu vodu iz česme, mnogo je sigurnija flaširana, jer u nekim regionima voda može da sadrži sastojke koji se čak ni prokuvavanjem ne mogu odstraniti.

NovostiNema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.