petak, 20. travnja 2012.

Trudnoća nakon 40 godine

S 40 godina žena ima 40 posto šanse da začne dijete, a do sredine 40-ih taj će postotak pasti još za dodatnih pet posto


Imate 40 i više godina i saznali ste da ste trudni? Je li prekasno da imate dijete? Odgovor je ne, bila trudnoća planirana ili neplanirana.
Naime, sve se više žena zbog karijere ili kasnijeg stupanja u ozbiljnije veze odlučuje za osnivanje ili proširenje obitelji s 40 i više godina. Jedan postotak žena ima djecu u 40-ima zbog određenih problema sa začećem. Naravno, iako još uvijek nije prekasno za rođenje zdravog djeteta, žene u tim godinama moraju biti svjesne da su „uhvatile zadnji vlak“ prije nego dođu u godine kad će mogućnost trudnoće postati stvar prošlosti.

Sve žene u 40-ima trebaju biti svjesne da trudnoća u toj dobi može nositi određene probleme i komplikacije. Ako se u toj dobi i odluče za dijete, velike su šanse da neće moći zatrudnjeti ili će im za to trebati mnogo više vremena.

Koje su šanse za trudnoću u 40-ima?

Ovisi koliko zaista godina imate. S 40 godina imate 40 posto šanse da začnete dijete, a do sredine 40-ih taj će postotak pasti za još pet posto. Nakon 45. godine vrlo su male šanse da ostanete trudni prirodnim putem, no ipak postoje. Veće su mogućnosti da će jajašca imati strukturalne (kromosomske) probleme, a i njihov broj iz godine u godinu drastično opada.

Ako i dođe do oplodnje, upravo su zbog strukturalnih problema veće šanse da će doći do pobačaja ili će plod imati određene genetske deformacije. Što je žena starija, to su šanse za određene probleme veće.

Ako se žena odluči na umjetnu oplodnju s navršenih 40 godina života, šanse za oplodnju su jedan naprama deset. No, već s 43 godine šanse za uspješnom oplodnjom još više opadaju pa je uspješna jedna do pet trudnoća na 100 žena.
Nakon 43. godine mogućnosti za umjetnu oplodnju su vrlo male.

Prednosti trudnoće u 40-ima

Najveća prednost ako se odlučite za trudnoću u 40-ima je što ste emocionalno i (vjerojatno) financijski spremni za dijete. U dosadašnjem životu prošli ste određene stvari, imate određena iskustva, imate stabilan posao, karijeru, ispunili ste već neke životne ciljeve.

Kada žene u 40-ima imaju dijete, često su u dužoj i stabilnoj vezi sa svojim partnerom što je vrlo dobar temelj za proširenje obitelji.
Starije su mame, zbog dosadašnjeg bogatog životnog iskustva, najčešće vrlo dobre u donošenje odluka što se tiče djece te imaju mnogo više samopouzdanja. Vrlo su uporne u dojenju pa ne odustaju unatoč teškom početku od čega na kraju i dijete i one imaju koristi.

Karijera im je u 40-ima najčešće stabilna zbog vremena koje su imale kako bi to ostvarile, no starije će se majke isto tako brže vratiti na posao nego mlađe, makar na pola radnog vremena.

Majke u 40-ima više nisu toliko koncentrirane na sebe, kao što je slučaj s mlađim majkama, već su više koncentrirane na svoje dijete.
Ako zatrudnite u 40-ima, velike su šanse da ćete svoju obitelj proširiti za dva člana. Naime, kod žena u 40-ima mogućnost višestrukih trudnoća je jedan naprama dva.

Naime, kako se žena približava menopauzi, hormoni „rade više“ da bi došlo do ovulacije. Zbog toga postoji mogućnost otpuštanja dva jajašca iz jajnika. Također, mnoge žene u 40-ima koje planiraju trudnoću, uzimaju određene hormonske terapije pa i to može biti razlog višestrukih trudnoća.Nedostaci trudnoće u 40-ima

Žene koje zatrudne u 40-ima vjerojatno će morati poduzeti određene dodatne mjere za očuvanje zdrave trudnoće. Sama trudnoća već zbog godina predstavlja određeni rizik, a svaki će dodatni zdravstveni problem trudnoću klasificirati rizičnom. Možda to zvuči vrlo opasno, no liječnici i specijalisti koji će se brinuti o trudnoći neće željeti mnogo riskirati kada je u pitanju zdravlje majke i djeteta.
Također, kod žena u 40-ima veće su šanse razvijanja određenih zdravstvenih problema za vrijeme trudnoće:
trudnički dijabetes,
preeklamsija,
visoki krvni tlak,
placenta previa (predležeća posteljica),
ljuštenje posteljice (abrupcija placente).

Porod, posebno ako se radi o prvom, može biti mnogo teži i popraćen određenim komplikacijama:
carski rez,
dijete može biti loše pozicionirano za vrijeme poroda,
rođenje djeteta s niskom porođajnom težinom,
prerano rođenje djeteta.

Šanse za genetskim deformacijama drastično se povećavaju pa se tako jedno od 200 djece rodi s Downovim sindromom. Zbog toga se trudnicama u 40-ima predlažu određene dodatne pretrage kako bi se u ranim stadijima trudnoće ustanovile genetske deformacije (aminocenteza i biopsija korionskih resica).

Nažalost, spontani su pobačaji u 40-ima vrlo česti pa tako svaka žena nakon 42. godine doživi pobačaj. Za žene iznad 45. godine taj postotak raste na 75 posto.

Unatoč svim nedostacima s kojima se mogu susresti trudnice u 40-ima, imajte na umu da je sve više žena koje imaju djecu u tim godinama te imaju normalne i zdrave trudnoće i, naravno, rađaju zdravu djecu.
(vam)


[url=Nedostaci trudnoće u 40-ima Žene koje zatrudne u 40-ima vjerojatno će morati poduzeti određene dodatne mjere za očuvanje zdrave trudnoće. Sama trudnoća već zbog godina predstavlja određeni rizik, a svaki će dodatni zdravstveni problem trudnoću klasificirati rizičnom. Možda to zvuči vrlo opasno, no liječnici i specijalisti koji će se brinuti o trudnoći neće željeti mnogo riskirati kada je u pitanju zdravlje majke i djeteta. Također, kod žena u 40-ima veće su šanse razvijanja određenih zdravstvenih problema za vrijeme trudnoće: trudnički dijabetes, preeklamsija, visoki krvni tlak, placenta previa (predležeća posteljica), ljuštenje posteljice (abrupcija placente). Porod, posebno ako se radi o prvom, može biti mnogo teži i popraćen određenim komplikacijama: carski rez, dijete može biti loše pozicionirano za vrijeme poroda, rođenje djeteta s niskom porođajnom težinom, prerano rođenje djeteta. Šanse za genetskim deformacijama drastično se povećavaju pa se tako jedno od 200 djece rodi s Downovim sindromom. Zbog toga se trudnicama u 40-ima predlažu određene dodatne pretrage kako bi se u ranim stadijima trudnoće ustanovile genetske deformacije (aminocenteza i biopsija korionskih resica). Nažalost, spontani su pobačaji u 40-ima vrlo česti pa tako svaka žena nakon 42. godine doživi pobačaj. Za žene iznad 45. godine taj postotak raste na 75 posto. Unatoč svim nedostacima s kojima se mogu susresti trudnice u 40-ima, imajte na umu da je sve više žena koje imaju djecu u tim godinama te imaju normalne i zdrave trudnoće i, naravno, rađaju zdravu djecu.

izvor: relax-forum.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.