subota, 14. travnja 2012.

Zdravlje vaše bebe


Od trenutka kada ste doneli odluku da postanete majka potrudite se da na vasoj trpezi budu samo prirodne namirnice. Pravilna ishrana, sveza hrana bogata vitaminima od posebne je vaznosti  jer pruza zastitu mami i detetu. Vodite racuna o zdravlju. Neophodno je i vazno da redovno posecujete lekara. Svaka analiza daje doktoru neophodne podatke o zdravlju buduce mame. Takodje ukazuje na odstupanja u zdravstvenom stanju sto je vrlo vazno za mamu, ali i za bebu. Analize omogucavaju da se preventivno deluje na moguce nedostatke, da se neka bolest spreci ili prekine u zacetku. Trudite se da izbegavate sve ono sto nepovoljno utice na vase zdravlje pogotovo zato sto time ugrozavate pored svoga jos jedan zivot. Klonite se alkohola i duvana.Kada beba dodje na svet potrebno je posvetiti joj puno paznje i mnogo, mnogo ljubavi. Omoguciti joj da raste i razvija se uz pravilnu ishranu i odgovarajucu negu. Pre svega krevetic treba da bude smesten u sobi koja je svetla i redovno se provetrava. Odrzavanje higijene u sobi se podrazumeva, kao i redovno pranje bebine posteljine i garderobe. Izbegavajte vestacke materijale i grube tkanine. Neznoj i osetljivoj bebinoj kozi najvise odgovaraju pamucne stvari. Oblacenje prilagodite vremenskim uslovima. Nemojte bebi oblaciti duksice ili dzempere ako ste vi lagano obuceni.

Siroko povijanje omogucava pravilan razvoj zgloba kuka. Zato je obavezno od rodjenja do sestog meseca. Polozaj rasirenih i savijenih nogu je polozaj koji beba spontano zauzima i najpovoljniji je. Tako ona moze slobodno da mrda nozicama  u svim pravcima. Ovakvim nacinom povijanja se sprecavaju potencijalni poremecaji u razvoju zgloba kuka. S druge strane, kada je sve u najboljem redu  omogucava pravilan dalji razvoj ovog zgloba. Sto sire povijanje to je i sigurnije bez obzira koje pelene koristite. Jedino sto pamucne pelene od onih za jednokratnu upotrebu morate cesce da menjate da bi beba bila sto manje mokra.

Sto se ishrane tice naravno da je najzdravije dojiti bebu. U prvih pet meseci vasoj bebi nije potrebno nista dodatno osim sisanja. U pocetku nemojte  vremenski ogranicavati dojenje. Dojite bebu svaki put kad ona to zatrazi. Tako nece biti potrebno dodavati nikakvu tecnost cak ni tokom leta. Jedini dodatak u tom periodu su AD kapi koje se daju bebi od petnaestog dana nakon rodjenja. Najbolja i najkompletnija hrana za bebu je majcino mleko. Obiluje svim onim sastojcima koji su bebi neophodni za pravilan rast i razvoj. Bogato je vitaminima, mineralima, belancevinama. Dokazano je da su bebe koje doje otpornije, zdravije, kao i to da su to kada odrastu i zdraviji ljudi. Ako ste primorani da bebu  dohranjujete ili hranite vestackom hranom hranite je iskljucivo sveze pripremljenom hranom neposredno pre obroka. Pazljivo iscitajte sastav sa ambalaze i prednost dajte uvek hrani koja je obogacena vitaminima i mineralima.

izvor: www.mojabeba.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.