petak, 30. studenoga 2012.

Glavobolja u trudnoći


Kod trudnica često se pojavljuju tipične glavobolje koje mogu otežavati funkcionalnost. One su uzrok širenja krvnih žila u mozgu kao posljedice hormonalnih promjena u trudnoći. Tako može doći i do migrena čiji su simptomi bolovi na jednoj strani glave, pulsiranje u glavi pojačano prilikom kretanja, utrnulost, povraćanje, pa čak i poremećaji vida. Dolazi do napetosti vratnih mišića kao rezultata nepravilnog držanja. Ta se napetost može ublažiti opuštajućom masažom vrata koja potiče cirkulaciju i ujedno smanjuje glavobolje. Tradicionalna kineska medicina kaže da je najčešći uzrok glavobolje u trudnoći upravo blokada u meridijanima jetre i žućnog mjehura- ona se može ublažiti stimuliranjem akupresurnih točaka na glavi. Potrebno je zatvoriti oči, opustiti se i palcem nježno pritiskati točku između obrva, odnosno na korijenu nosa.
     Na pojavu glavobolja isto tako utječu klimatski čimbenici, na primjer vlaga. Potrebno je piti dovoljno tekućine da ne bi došlo do dehidracije koja rezultira glavoboljama. Prehrana mora biti balansirana jer je to preventiva za nisku razinu šećera u krvi.
     Čaj od đumbira potiče cirkulaciju dok čaj od kamilice ima umirujuć efekt na glavobolju. Kofein, alkohol, čokolada ili sir namirnice su koje je potrebno izbjegavati jer izazivaju migrenu.
     Glavobolje u trudnoći mogu se lako spriječiti i ublažiti pa nema potrebe paničariti.
     Posvetite vrijeme sebi, šećite na svježem zraku, opustite se i odmarajte te se posvetite laganim tjelesnim aktivnostima, što je zdravo i za dijete. Ne izlažite se stresu i već ste na pola puta da trudnoća prođe bez problema.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.