ponedjeljak, 14. listopada 2013.

Koja hrana je opasna u trudnoći?

Trudnoća je najljepši trenutak u vašem životu. Od trenutka kada saznate da u sebi nosite novi život, dolazi cijeli niz strahova da ne napravite pogrešan korak i da ne ugrozite svoju malu mrvicu.
Postoji određeni broj infekcija koje su opasne u trudnoći. Jedna od njih, na svu sreću ne tako česta je listerioza.Listerioza u najvećem broju slučajeva , nažalost izaziva pobačaj. Prenosi se putem hrane koja sadrži bakteriju Listeria monocytogenes.  S obzirom da trudnoća uglavnom dovodi do pojave smanjenog imuniteta, trudnioce su posebno osjetljive. Takođe su ugrožene bebe u stomaku i novorođenčad.  Listeria može izazvati ozbiljne komplikacije, kao što su sepsa i meningitis i druge životno ugrožavajuće bolesti.
Posebna opasnost od listerioze je pobačaj. Na svu sreću ova infekcija nije tako česta.

Postavlja se pitanje, na koji način listerioza ugrožava trudnice i njihove nerođene bebe?
Listerija  dovodi do infekcije posteljice i amnionske (plodove) tečnosti i ploda i dovodi do pobačaja, prijevremenog poroda ili mrtvorođenosti. Bebe koje prežive obično se rode ranije. Beba koja se rodi sa listeriozom je ozbiljno bolesna, jer se bolest obično manifestuje sepsom i meningitisom.  Neke bebe na rođenju mogu izgledati zdravo, ali se vrlo brzo razvija meningitis.

Kako prepoznati listeriozu u trudnoći?

Nažalost, neke žene uopšte nemaju simptome. Ukoliko se pojave groznica, glavobolja, bolovi u leđima, muka, povraćanje, proliv, treba misliti na listeriozu.  Rijetko infekcija napada centralni nervni sistem, što se manifestuje glavoboljom, mučninom i ukočenim vratom. Ponekad se javljaju konvulzije (grčevi).

Ukoliko primjetite neke od ovih simptoma odmah se javite ljekaru. Probavne smetnje obično nastaju 48 h nakon infekcije. Drugi simptomi se razvijaju za 2 do 6 nedelja, ili kasnije.
Krv se odmah može uzeti na analizu da se utvrdi infekcija.

Listeroza se može liječiti
Ukoliko ste zaraženi treba da dobijete antibiotike koji će liječiti vašu infekciju i pružiti zaštitu vašoj bebi. Ultrazvuk može provjeriti stanje vaše bebe.

Najvažnije od svega je prevencija listerioze.
ŠTA TREBA DA URADITE DA IZBJEGNETE LISTERIOZU?

U nastavku slijede savjeti o pravilnom izboru i pripremi hrane:

1. MESO, RIBU I PILETINU MORATE DOBRO SKUHATI.  Meso se mora kuhati na temperaturi od oko 70°C (ili na oko 80°C ako se kuhaju karabataci piletine). Ukoliko nemate termometar meso kuhajte sve dok ne nestane unutrašnja ružičasta boja. Nemojte probati meso dok niste sigurni da je gotovo.


2. Ukoliko jedete ostatke mesa, onda ih dobro ugrijte. U principu u trudnoći izbjegavajte ostatke hrane. Trudnica treba da jede svježu hranu.  Ukoliko, ipak jedete ostatke mesa, nemojte zaboraviti činjenicu da listerija napada i prethodno termički obrađenu (skuhanu) hranu i umnožava se čak i u frižideru.


.3. Izbegavajte nepasterizovano, svježe meso.

4. Izbjegavajte nepasterizovano kozije i kravlje mlijeko i mliječne proizvode od nepasterizovanog mlijeka (sirevi).
PAZITE NA FETA SIR I DRUGE VRSTE SIRA, OSIM AKO NE PIŠE DA SU NAPRAVLJENI OD PASTERIZOVANOG MLIJEKA.

5. Kod mikrovalne pećnice, poklopite meso ili ga umotajte, kako bi sačuvalo vlažnost. Jedan dio mesa otkrijte, kako bi moglo isparavati. obratite pažnju na temperaturu i vrijeme pripreme mesa.

6. Delikatesnu hranu koja nije podgrijana nemojte jesti. Potencijalno opasna hrana za trudnice su: pašteta, mesni namazi, dimljena riba, ukiseljena riba, dimljeno meso, suhomesnati proizvodi, salame i šunke. Konzerviranu ili vakumiranu hranu koju ne morate čuvati u frižideru možete jesti.

7. Salate iz supermarketa, posebno one sa piletinom, majonezom, jajima i morskim plodovima su dobra podloga za listeriju. Tu hranu bi trebalo izbjegavati. Posebnu pažnju treba obratiti ljeti!

9. Pojedine vrste sira su sigurne za konzumaciju. Jogurt i kiselo mlijeko takođe. Pročitajte etikete i utvrdite da su napravljeni od pasterizovanog mlijeka.

10. Dobro operite sve proizvode. Temeljito operite i ogulite voće i povrće.

11. Izbjegavajte mladice. (Konzumiranje lucerke je prouzrokovalo izbijanje listerioze 2008.godine.)

12. Operite posuđe, zdjele, činije, pribor za jelo, sunđer za suđe, dasku za sječenje. Perite ruke. Redovno perite kuhinjske krpe u toploj vodi. Čistite mašinu za suđe i mikrovalnu peć. Čistite i dezinfikujte radne površine u kuhinji.

13. Hranu nakon otvaranja brzo pojedite. Obratite pažnju na rok trajanja.

14. Provjerite temperaturu u frižideru i zamrzivaču.  Neka  temperatura u frižideru bude od 1 do 4°C, a u zamrzivaču 0°C ili ispod nule.


Imajte na umu da je hladan frižider od velike pomoći, ali ne štiti u potpunosti od listerioze. Listeria je vrlo otporan i izdržljiv mikroorganizam koji može opstati, pa čak i nastaviti da se razmnožava na hladnim temperaturama.

moja beba.comNema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.